Isparta'da bazı sulama birlikleri ile sulama kooperatiflerinin özellikle elektriğin özelleşmesinden sonra birikmiş ve ödenmeyen elektrik borçları, sulama dönemi öncesi üreticiyi de zor durumda bırakacak.

İl Genel Meclisi'nde de tartışma konusu olan, sulama birliklerinin enerji bedelleri konusunda görüşünü aldığımız AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, bu sorunun çözümünde ciddi girişimlerinin olduğunu duyurdu.

Birlik ve kooperatiflerin kapalı sisteme geçmeleriyle alakalıda, hükümetin ciddi teşviklerinin bulunduğunu belirten Zabun, ‘’Esas sıkıntı açık sistemde enerji kaybının hat safhada olması. İyi bir planlama yapılmadan gerçekeleştirilen çalışmaların büyük etkisi var. Tabi aslında bir nevi yönetim kapasitesinin yetersizliği nedeniyle de borç yükü oluştu. Borç yükü bir tarafta duruken enerji dağıtımı özelleştirildi. Özelleştirme sebebiyle ödemeye ilişkin denge de kurulmaya çalışılıyor. Ancak bu durumdan vatandaşımız çok rahatsız oluyor’’ açıklamasında bulundu.

DEVLET HER TÜRLÜ YATIRIMI ÜSTLENİYOR

Çoğu vatandaşın üzerine düşen borcu ödemeye çalışırken bir taraftan da birilerinin bu yükümlülüğünü ihmal etmesinin borcunu ödeyenleri üzdüğünü kaydeden Zabun, ‘’Konuyu çok yönlü olarak düşünmeliyiz. Bu geçiş süreçleri içerisinde belki belirli noktalarda müdahil olunabilir ama sisteminin de işler hale gelmesi gerekiyor. Hem sulama kooperatiflerinin hem de sulama birliklerinin kapalı sisteme dönüştürülmesiyle ilgili üzerlerine yüklenen taahhüt en az düzeye indirildi. Enerji ve suyun daha verimli kullanılabilmesi için bu çalışmalara başlanması gerekiyor. Vatandaşın da bu sisteme dahil olması için elimizden geleni yapıyoruz. Henüz istenilen seviyeye ulaşmadı ancak ulaşmalı. Geniş bir imkan. Devlet her türlü yatırımı üstleniyor. Tüzel kişi kendini sorumlu hissedebilecek kadar bir taahhütün altına girmeli. Kendileri hiç sorumluluk haline girmediği takdirde yatırımların yıllar sonra atıl vaziyete geldiğini daha önce de gördük. Yani tüzel kişiler de elini taşın altına koymalı. Fayda ve külfet dengesi iyi oluştuırulmalı’’ dedi.