Tarihi 200 yıl öncesine dayanan Gülcü Camii, 3 defa yıkılıp inşa edildi. Mimarisi Isparta’nın şaheseri Ulu (Kutlubey) Camii ile aynı olan bu Mabet, birçok özelliği ile göz kamaştırıyor.

1591 yılında kurulan Gülcü Mahallesi’nde aynı ismi taşıyan işte bu eser zamana karşı adeta direniyor. Gülcü Camii, özünde 2 yüzyıllık bir tarihe sahip. Ancak daha önce 2 kez yapılmış, yıkılmış.

Son olarak eser 1953 yılında halk tarafından inşa edilmiş. Yığma Kargir yapı tarzında inşa edilen eserin iç tasarımının tamamı ahşap.

Mimarisi ‘Isparta’nın şaheseri’ niteliğindeki Ulu (Kutlubey) Camii ile aynı. Eserin içerisinde 3’ü oval, 2’si küçük, 1’i ana olmak üzere 6 kubbe bulunuyor. Kubbeler de ahşap ve çatı kaplama içerisinde. Yani ‘iç Kubbe’ tarzında inşa edilmiş.

KADINLARIN SEVDİĞİ ESER

327,50 m2 Yerleşke üzerinde 154 m2 İbadet alanına sahip eserin tek zayıf halkası Hat Sanatı. Hat Sanatı açısından göz alıcı yönü yok ama diğer güzel özellikleri bu açığı kapatıyor.

İç salonu 154 m2 olan eserde aynı anda 205 kişi ibadet edebiliyor. Bunun 80 kişi/ kapasitesi kadınlar için ayrılmış durumda. Kadınlar her Salı ve Cuma günü Gülcü Camii’ne gelip ibadet ediyorlar. 

Cami, aynı zamanda ‘engelsiz’… Aynı zamanda Ortopedi Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Gülcü Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eroğlu’nun hassas yaklaşımı sayesinde Camiye ‘duyarlıların’ rahat ulaşabilmesi için ‘engelsiz giriş sistemi’ inşa edildi. 

Hz. Muhammed’in soyundan gelen 9 Seyyid’in mezarı burada

1591’de yerleşim başlayan ve Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’ne Elhacıvaz ismi ile anılan Gülcü Mahallesi’nde Hz. Muhammed’in soyundan gelen 9 Seyyid’in mezarlığı bulunuyor.

1935 yılında Gülcü Mahallesi olarak tescil edilen yerleşim biriminin temelleri 14. yüzyıla kadar dayanıyor. İlk yerleşim 1591 yılında başlayan mahallenin ismi Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde Elhacıvaz ya da Hacıayvaz idi.

Gülcü Mahallesi’ndeki mezarlıkta Hz. Muhammed’in akrabalarının isimleri ve mezar taşındaki ölüm yılları şu şekilde:

İsim                    Mezar taşındaki yıl

Mustafa Ağa        1824
Osman Ağa         1818
Osman Ağa         1820
Muhammed Emir ….
Ali                        1776
Muhammed Ağa  1847
Ahmet Ağa            ….
Ali Efendi              1811
Hüseyin Ağa        1798