Ziraat Odası Başkanı Muslahattin Can Selçuk, Ispartalı çiftçinin son 3 yıldır zirai don olaylarında mağdur olduğunu belirterek, geçtiğimiz hafta yaşanan vakanın artık afet kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Isparta’da 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece hava sıcaklığı eksi 6 dereceye kadar düşmüş ve bu durumdan meyve bahçeleri büyük zarar görmüştü. Yaşanan bu zirai don olayının ardından Vali Vahdettin Özkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yıldırım Yener ile Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, harekete geçerek, zarar gören meyve bahçelerini gezdi. Bu arada yetkililer de hasar tespiti yaptı.

ELMA, KAYISI, ŞEFTALİ, ERİK VE CEVİZ’İ DON VURDU

Yaşanan üzücü doğa olayının verdiği zarar hakkında bilgi aktaran Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, hafta sonunda Vali Özkan ile birlikte ilçeleri tek tek dolaştıklarını bildirdi. Zirai don olayından Gelendost’da yüzde 80, Yalvaç, Senirkent ve Uluborlu’daki meyve bahçelerinin de yüzde 100 etkilendiğini belirten Selçuk, “Bu meyve bahçeleri elma, kayısı, kiraz, şeftali, erik ve cevizden oluşuyor.

Bunlardaki hasarımız büyük. Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz ve ilçe müdürlerimiz çalışıyor. Sayın Valimiz, Bakanlıkla görüşme halinde. Borç ertelenmesi yapılacak” dedi.

AFET KAPSAMINA ALINMALI ÇÜNKÜ 3 YILDIR ÇİFTÇİ MAĞDUR

Öte yandan Ispartalı çiftçinin son 3 yıldır zirai don olayından etkilendiğini dile getiren Selçuk, “Yaşanan son olayın afet kapsamına alınması isteniyor. Çünkü çiftçilerimiz 3 yıldır mağdur oluyorlar. Sadece borç ertelenmesinin yeterli olmayacağı söyleniyor. Sayın Valimiz bu konuyu da Bakanlığımıza aktardı” şeklinde konuştu.

SIKINTI 2-3 AY SONRA ÖDEMELER BAŞLAYINCA ÇIKACAK

Diğer taraftan çiftçiler açısından bakıldığında zirai don olayındaki sıkıntının 2-3 ay sonra başlayacağını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Selçuk, “Sıkıntı 2-3 ay sonra su ve gübre ücretlerinin ödenme zamanında ortaya çıkacak. Sulama Birlikleriyle ilgili de sıkıntılar var. İlçe ziraat odası başkanlarımız gerekli bilgileri verdiler. Dosyalar hazırlanıyor ve gerekli çalışmalar yapılıyor. Çiftçimizin burada hasar tespiti yaptırması gerekiyor. Devletimiz gerekeni bu konuda yapacaktır. Çünkü devletimiz her zaman çiftçimizin yanında.”