Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bilgilendirildiği Isparta'nın Yakören köyündeki zehirli gaz sızdıran kuyunun kapatılması için çalışmalar devam ediyor. Kuyudaki basıncının düşük çıkması halinde yaklaşık 50 ton sıvılaştırılmış çimentonun enjekte edileceği belirtildi.

Kuyuda incelemelerde bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkilileri, kuyunun basınç değerini ölçmek için çalışma başlattı. Kuyunun vanalarının açılmasıyla basınç değeri tespit edilerek düşük çıkması durumunda kuyunun içine sıvılaştırılmış çimento basılacak. Yakaören köyü yakınlarında sıcak su bulmak için 4 yıl önce açılan kuyu, hidrojen sülfür gazı çıkışı nedeniyle iki yıl önce kısmen kapatılmıştı.

Ancak kapatılan kuyudaki 6 vanadan yoğun miktarda gaz kaçağı hala devam ediyor. Yerleşim bölgesindeki vatandaşlar ise can ve mal güvenliklerinin tehlikede bulunduğu gerekçesiyle sık sık yetkililere başvuruyor. Isparta Valisi Memduh Oğuz'un girişimleri sonucu 2 ay önce Isparta'ya gelen TPAO Daire Başkan yardımcısı Şahap Bayantemur ve başmühendis Naci Köse, kuyuda incelemelerde bulunmuş ve kuyunun kapatılması için umutlu olduklarını açıklamışlardı. Kuyuda kesin çözüme gitmek için tekrar Isparta'ya gelen TPAO İş Güvenliği Mühendisi Âdem Coşkun ve Kuyu Tamamlama Mühendisi Özger Dursun'dan oluşan bir ekip kuyu basıncının ölçmek için çalışmalara başladı.

Çalışmalara eşlik eden Vali Oğuz, kuyu probleminin uzun bir süredir kamuoyunu meşgul ettiğini belirterek, uzmanların öncelikle çevrede ve kuyuda gaz ölçümünü yapacaklarını söyledi. Oğuz, birkaç ihtimal üzerinde durduklarını ifade ederek, "Normal basınçlı bir gaz çıkışı söz konusu ise bir tek teknik uygulanacak, ancak normalden daha fazla basınç çıkarsa o zamanda yabancı şirket destekli bir teknoloji ile kuyuyu kapatma noktasına gideceğiz." dedi.

TPAO kuyu tamamlama mühendisi Özger Dursun da, istenilen ölçüden basınç çıkması durumunda sıvılaştırılmış çimento enjekte ederek aşağıda bir tapa oluşturarak gaz çıkışının engelleneceğini söyledi. Kuyudaki boruların basınç saatli ile ölçümünün yapılacağını belirten Özger, ön çalışmalardan sonra yaklaşık 50 ton çimento basılacağını tahmin edeceklerini kaydetti.

KUYU BAŞINDA GAZ ORANI YÜKSEK ÇIKTI

TPAO İş Güvenliği Mühendisi Âdem Coşkun da kuyudaki gazın hidrojen sülfür olduğunu belirterek, bu gazın atmosferde 10 ppm (milyonda 10 birim) ve üzeri olduğunda tehlike oluşturduğunu söyledi. Zehirli gazın 20 ppm'in üzerine çıkması durumunda yoğunluğuna bağlı olarak insanları zehirleyebileceğini ve ölümlere bile götürebileceğini belirten Coşkun, kuyuya yakın çevrede gazın 26 ppm ölçüldüğünü kaydetti.

Yakaören köyü muhtarı Mehmet Pediz de yaklaşık 4 yıldır zehirli gaz soluduklarını belirterek sorunun bir an önce çözülmesi istediklerini söyledi.

Kuyu etrafındaki canlıların öldüğünü, köpek ve kaplumbağa cesetlerinin etrafta görülebileceğini ifade eden Pediz, bu son çalışmadan umutlu olduklarını kaydetti.