Isparta'da, Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği ile Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İnşaat Kulübü'nün ortaklaşa yürüttüğü ''Zihinsel Engelliler İstihdam ve Yaşam Merkezi'' projesi tanıtım toplantısı düzenlendi.
     Öğretmenevi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Vali Memduh Oğuz, İl Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, SDÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Zafer Çağlar, Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği Başkanı Belkıs Çomak, SDÜ İnşaat Kulübü Başkanı Osman Pınar ve gönüllü akademisyenler katıldı.
     Toplantıda konuşan Vali Oğuz, esaslı, hayırlı ve faziletli olarak değerlendirdiği projenin hayata geçirilmesi için bir an önce çalışmaların başlamasını dilediğini belirterek, ''Ana fikir kendi geleceğimize yatırımdır. Kendi çocuklarınızın hayatını garanti etmek istiyorsanız, imkânı olmayan başkalarının çocuklarına sahip çıkın ve hayat da sizin çocuklarınıza sahip çıksın'' dedi. Bu durumun, imkânı ve huzuru yerinde olanlar için en önemli formül olması gerektiğini vurgulayan Oğuz, ''Bunu bir toplumsal mesaj olarak algılayalım ve bu algı doğrultusunda sosyal hadiselere sahip çıkalım'' diye konuştu.
     Projenin hayata geçirilmesi için yardıma hazır olduğunu dile getiren Oğuz, projenin tanıtım kaynağının hayırseverler aracılığıyla karşılanabileceğini söyledi.
    
     -SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI-
    
     Oğuz, farkındalık yaratacak engelli yaşam merkezleri ile Türkiye geneline mesaj verileceğini belirterek, şunları söyledi:
     ''Erdemli bir birliktelik içerisinde bu projeyi hayata geçirelim. En sağlam dayanağımız inancımız, bu inanç doğrultusunda gönüllülük esası içerisinde çalışmalar kendiliğinden olacaktır. Çünkü pişman olmayacağımız bir çalışma olacak, istikameti sağlam olacak.''
     Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği Başkanı Belkıs Çomak da, tüm dünyada sosyal devlet anlayışına sahip olan ülkelerin, herhangi bir ayırım gözetmeksizin bütün vatandaşlarına istihdam alanları açarak, yetenek ve becerilerine göre işgücü eğitimi ile ilgili faaliyetler sunduğunu söyledi.
     Türkiye'de ise engellilerin işe yerleştirilmelerini veya bağımsız çalışmalarını sağlamak amacıyla da mesleki eğitim kursları düzenlendiğini aktaran Çomak, ''Ancak, düzenlenen kurslar genelde zihinsel engellilerin dışındaki kategoriler içindir. Açılan kursların çoğu zihinsel beceriyi gerektiren kurslardır. Oysa zihinsel engelliler, daha çok bedensel iş becerileri ile ilgili kurslardan faydalanabilmektedirler. Bu da gösteriyor ki, zihinsel engelliler bu kurslardan mahrum olmaktadır'' diye konuştu.
    
     -KAFE PROJESİ-
    
     Proje için uygun yer aramalarına devam edildiğini kaydeden Çomak, projenin içerisinde engelli istihdamına yönelik bir kafe projesinin de düşünüldüğü söyledi. Çomak, kafede çalışacak öğrencilerin eğitimleri ile ilgili TUREM, Halk Eğitim Merkezi ve Otelcilik ve Turizm Meslek Yüksekokulu ile çalışmaların sürdüğünü belirterek, ''Son söz olarak farklılıklarla yaşamak için farkındalıkları arttırmak gerekir diyoruz'' dedi.
     SDÜ İnşaat Kulübü Başkanı Osman Pınar ise, proje ile engelliler ve bunun farkındalığının sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Projeyle, engelliler için yapılan tasarımların, sosyal hayata bağlanmalarında büyük kolaylıklar sağlayacağını dile getiren Pınar, ''Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatta kimseye ihtiyaç duymadan yaşayabilme olanağı sunulacaktır, üniversite öğrencileri bu konu da neler yapabileceklerini göstermiş olacaklardır, öğrenciler okullarında öğrenmiş oldukları teorik bilgileri pratik hayatta kullanma fırsatı bulacaklardır'' diye konuştu.
     Projede kapsamında, üretim atölyesi, uygulama bahçesi, uzman odaları, çok amaçlı toplantı salonu, jimnastik ve kondisyon salonu, terapi amaçlı yüzme havuzu ve yaşam odalarının bulunduğu bir yaşam merkezinin kurulmasın hedeflendiği bildirildi.