Zeynel Aşık, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte buzlanmanın ulaşımı olumsuz etkilediğini belirtti.

Buzlu yollarda sürücülerin eskisi gibi zincir takmayıp kar lastiği aldığını söyleyen Aşık, "ABD'de asfaltı bozduğu gerekçesiyle zincir takmak yasaklanırken, Avrupa'da da zincir yerine kar lastiği tercih ediliyor. Kar lastikleri karlı, buzlu ve yağışlı yollarda otomobilin daha rahat gitmesini sağlıyor. Bu bilinç ülkemizde de yavaş yavaş oluşmaya başladı. Bu yıl geçen yıla göre daha fazla sürücü zincir yerine kış lastiği aldı" dedi.

Aşık, araçlarda yerle teması sağlayan tek unsurun lastik olduğunu ve lastiğin bir anlamda "hayatla" bağlantıyı sağladığını vurgulayarak, "Lastik bir otomobilin kalbidir. Özellikle kış aylarında araçlarda 4 mevsim lastik veya kar lastiği takılı olmalıdır. Kauçuktan yapılan ve üzerinde damarlar olan kar lastikleri, kaymayı önlediği için kış aylarında meydana gelebilecek kazaları önlemektedir. Vatandaşın yağışlardan önce rağbet göstermediği kar lastikleri şu anda yok satıyor'' diye konuştu.

Sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü durumlarda kar lastiği kullanılması gerektiğini belirten Aşık, sürücülerin genellikle ekonomik nedenlerle sadece kış döneminde kullanılabilen kar lastikleri yerine, 4 mevsim lastikleri tercih ettiklerini kaydetti. Otomobiller için kar lastiği fiyatlarının 75-120 milyon lira arasında değiştiğini ifade eden Aşık, genel olarak fiyatları aracın tipi, jant çapı, lastik ebadı gibi unsurların belirlediğini söyledi. Kar lastiği satışlarının bu yıl yüzde 60'ın üzerinde artış gösterdiğine dikkat çeken Aşık, ayrıca zincir satışlarının da aynı oranda hareketlendiğini belirtti.

Çivili lastiklerin buzda, vakumlu lastiklerin ise kar kalınlığı 10 santimetreyi geçmeyen yollarda etkili olduğunu söyleyen Zeynel Aşık, "Sürücü karlı alanı vakumlu lastikle geçebilirse mesele yok. Ancak onun da kapasitesi bellidir. Kar kalınlığı 10 santimetreyi aşan yolları vakumlu lastikle geçemezsiniz, muhakkak zincir takılması gerekmektedir. Vakumlu lastikler, daha çok gizli buzlanma ve zeminde kar bulunmadığı yollarda faydalıdır. Şayet zeminde kar varsa vakumlu lastikler aracı zorlar" şeklinde konuştu.

(ŞT-CC-CC-Y) (İhlas Haber Ajansı)