"Sanayi Şehri Olmayan Isparta'nın Ziraat Haritası Çıkarılmalı"
Ticaret ve Sanayi Odası (Itso) Meclis Başkanı Bedri Ayhan, Sanayi Şehri Olmayan Isparta'nın Ziraat Haritasının Çıkarılarak Üreticinin Zarar Etmesinin Önüne Geçilmesi Gerektiğini Söyledi. 
 
Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Meclis Başkanı Bedri Ayhan, sanayi şehri olmayan Isparta'nın ziraat haritasının çıkarılarak üreticinin zarar etmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Ayhan, Isparta'da miras yoluyla parçalanan arazilerin birleştirilmesine yönelik de çalışma yapılmasını istedi.

Isparta'nın iklimsel, yöresel özelliklerinin temel kıstas alınarak ziraat politikalarının oluşturulması gerektiğini ifade eden Ayhan, "Yörenin niteliğine göre bir harita çıkarmalıyız. Ayrıca ihracata odaklı üretim noktaları tespit etmeliyiz. Bunu da Tarım İl Müdürlüğü ve tüm paydaş sektörlerin koordinasyonunda gerçekleştirmeliyiz." diye konuştu.

Isparta'da, ürün planlaması olmadığı için üreticinin zarar ettiğine değinen Ayhan, "Örneğin Isparta dağ taş kiraz oldu. Ancak, gidip ovaya kiraz fidanı dikiyorlar. Fidan 8 sene sonra meyve vermeye başlıyor, ancak istenilen verim alınamıyor. Çünkü bin rakımın altında yetişen kirazdan verim alamazsınız. Onun dışında geçen yıl 1,5 liradan satılan fasulye, şimdilerde para etmiyor 50 kuruşa bahçede kaldı. Neden? Ürün fazlalığı var." diye konuştu.

Ayhan, Isparta'da önemli bir sorunun da arazilerin miras yolu ile parçalanması olduğunu belirterek, bunun için devlet koordinasyonunda çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Ayhan, şunları söyledi: "Örneğin 50 dönümlük arazide yapılan elmacılık karlı değildir, ama yapılıyor. Bu bilimsel bir bilgidir. Ondan sonrada zarar ettim deyip birileri suçlanıyor. 400 dönüm arazi tek bir düğmeyle tek kişi tarafından sulanabiliyor, gübreleme, ilaçlama da öyle. Toplama yöntemleri daha kolay. Parçalı arazileri birleştirirsek Isparta tarımda çok daha iyi noktalara erişecektir. Küçük arazilerde tarım kar etmiyor, verimli olmuyor. Çok parçalılık zarar veriyor. Dışa dönük ekonomik şekilde gerçekleşmiyor. İstenilen finans elde edilemiyor."