ISPARTA, İNANÇ TURİZMİNİN NERESİNDE?...

     

                                       Zeki TARHAN – ANKARA

                                                                      --------------------------------------

 

            Vali OĞUZ, Isparta’ya “İLİM ŞEHRİ” diyor. Ve Isparta Yerel Medyasında şöyle bir haber okuyoruz: “ BAKA’ya, “İLİM ŞEHRİ ISPARTA” Projesi sunuldu.

            Vali OĞUZ’a göre, ilim şehri olduğumuzda; Isparta cazibe merkezi olacak, o zaman bütün sorunlarımız çözülecek. Bırakın İl Merkezini ve İlçeleri, Köylerimize bile eğitim yatırımları gelecek. Antalya’nın Arka Bahçesi olarak değil, diğer iller Isparta’ya yakın olmakla övünecek.

                                                                 ***

             Bir anımsayalım, patenti vali OĞUZ’a ait olan slogan ne idi: “ MEKKE-MEDİNE-KUDÜS-ISPARTA” Sayın OĞUZ’a göre, Mekke-Medine- Kudüs şerefli şehirler,Isparta ise vazifeli şehirdi. Isparta’nın vazifesi de İLİM.

             Vali OĞUZ Isparta’yı, 150 – 200 bin öğrencinin yaşadığı düzenli bir şehir olarak hayal ediyor…Tabii herkes gibi, vali de hayal edecektir. Hayal etmek, parayla pulla değil. Kimse fatura da kesmiyor bunun için.

                                                               ***

            Vali hayal ediyor diye, vali OĞUZ’u kınayacak değiliz tabii. Dini söylemlere ağırlık vererek, dini argümanlara dayanarak, sosyo-kültürel yapı olarak muhafazakar bir toplum yapısına sahip olan Isparta halkına selam çakarak, birtakım çevrelere göz kırpıyor…

           Yakın zamanda da BARLA’ya giderek, Said Nursi Hazretlerinin uzun yıllar kaldığı ve  Hazret’in, Risale-i Nur’un üçte ikisini tefekkür ettiği fiziki mekânı ziyaret etti. Vali OĞUZ, keşke Eğirdir’deki, KUBBEN Ali’si diye anılan ve yine Bedi-ü Zaman Hazretlerinin uzun yıllar ikamet ettiği Ali Kaplan’ın evini de ziyaret etseydi.

 

                                                             ***

           Bu yazıyı kaleme almamızdaki esas amaç, bunlar değil tabii. İNANÇ TURİZMİ bağlamında, Isparta’nın konumunu ve inanç turizminin neresinde olduğumuzu sorgulayarak, vali OĞUZ’a birkaç öneride bulunmaktı amacımız. Yukarıda yazdıklarımız ise bir girizgahtı.

 

                                                           ***

           İnanç Turizmi bağlamında Isparta’ya yılda ortalama 300 – 400 bin yerli ve yabancı turist geliyor. Bunun 100 binini Kültür Turizmi içine de sokabiliriz. Burada şunu belirtmekte yarar var: Kültürle inanç harmanlanmış vaziyette…

          EĞİRDİR – BARLA – YALVAÇ İnanç Turizminin çekim alanları, yada inanç çekim merkezleri. İnanç Turizmi derken, bakın neleri anımsıyoruz:

           Dünya, 2000 yılında üçüncü bin yıla geçiş sürecini yaşarken, Hz. İsa’nın 2000’inci doğum yıldönümü nedeniyle, Anadolu yoğun bir “İNANÇ TURİZMİ” hareketine sahne olmuştu.

          İNANÇ TURİZMİ denince ne anlıyorduk? Orta çağın kutsal şehirlerinde görülen zenginlik ve refah, dini seyahatlerden doğmuştu. İslamiyet’te Mekke ve Medine, Hıristiyanlıkta ise Kudüs ve Efes büyük turist akımları çeken başlıca dini merkezlerdir. Hıristiyanların dini inançları bakımından önemli Efes, Antakya, İznik, Kapadokya, Demre, Urfa, İstanbul ve Tarsus gibi merkezler, insanlık tarihi boyunca ziyaretlere konu olan dini merkezler olarak, İnanç Turizmi kavramının gelişmesinde önemli roller üstlenmişlerdir.

        İnanç Turizmi kavramının uygulamalı örneği, 3000’ doğru projesi kapsamında, 29 Nisan-4 Mayıs 1999 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Perge (ANTALYA)–Pisidya Antakyası (YALVAÇ)’ta gerçekleştirilen bu İnanç Turizmi uygulamalı örneği, bir yerde, Hıristiyan yabancılarla Müslüman yerlilerin bir araya gelmeleriyle yaratılan kültürleşme olayı idi.

 

                                                              ***

       Tarih: 30.04.1999, Antalya AKM,Perge Salonu. “3000’e Doğru AZİZ PAVLOS YÜRÜYÜŞÜ Etkinliği”  Aziz Pavlos’un Anadolu’daki ilk uğrak yeri olan Antalya yöresinde tertip edilen bu etkinlik, farklı inançtaki insanları bir araya getirmişti. Ve insanoğlu, İki binli Miladi yıllara girmeye hazırlanıyordu. Hıristiyanlar ise, üçüncü bin yıla Mesih İsa’nın kutlu doğumunun 2000’nci yılını kutlayarak gireceklerdi.

       Böylesi etkinliklerin, dinler arası diyalog ve yakınlaşmada kilometre taşı olacağı da şüphesizdi. Aziz Pavlos’un ilk uğrak yeri olan Antalya yöresindeki bu ruhani şenliklerle girilen 21.Yüzyılın ülkemize ve dünyamıza Tanrısal barış getirmesi, en büyük dileğimizdi…

 

                                                             ***

     Paulus(=Pavlos), Anadolu için de önemliydi. Çünkü, bugünkü Tarsus ilçesinde Yahudi bir aileden doğmuştu. Yani; Anadolulu idi.  Misyon çalışmalarının ağırlığını da Anadolu ve Yunanistan putperestleri üzerine yoğunlaştırmıştır. Misyon gezilerinde Isparta,Antalya,Konya, Ankara, Mersin ve Adana illeri içinde kalan yörelerde, Güneybatı Ege bölgesinde dolaşmıştır. Çekirdek cemaatını bu bölgelerde teşkil etmiştir. Hıristiyanlığın bir peygamberi olarak, onun gezdiği,kaldığı yerler günümüz Hıristiyanları için de, ilgi ve ziyaret yerleridir. İNANÇ TURİZMİ’nin nostaljik kaynaklarıdır.

 

                                                            ***

     Hıristiyan Aleminin dini liderleri için Isparta bir sürpriz hazırlamıştı. St.Paul Kıl Çadırı ustasıydı. Onun dokuduğu Kıl Çadırından birini, Yalvaç’ta ibadet yeri yaptırmıştık. İbadet etmek isteyenler, Aziz St.Paul’un Kıl Çadırında huzur bulacaklardı.

 

                                                                               DEVAM EDECEK…