ISPARTA’NIN EN ESKİ TARİHÎ ÇEŞMESİ

            NASIL KORUNACAK?...

 

                         Zeki TARHAN –ANKARA

 

          Hemen söyleyelim ki, tarihi ve kültürel dokumuzu korumada ne yazık ki bir ”boş vermişlik”, bir “nemelâzımcılık”, bir “aman sendecilik”, bir “umursamazlık” bütün ruhumuzu sarmış-sarmalamış adeta. Kendimize gelmemiz için, bir elektro şok mu gerekli acaba?...

          Tarih ve kültür varlıklarımızın korunmasında, toplumsal bir çürümüşlükten söz etmek haksızlık olur. Toplum içerisindeki kimi bireyler, sözünü ettiğimiz değerlerin korunmasında üzerlerine düşen sorumluluk bilinciyle hareket ederek tepkilerini yine de gösterebiliyor ve biz kamuoyu oluşturma misyonuna sahip odakları harekete geçirebiliyorlar…

                                                                  ***

          Isparta’nın Sülübey mahallesinde Osmanlı dönemi Çeşmesi diye bilinen YILANKIRAN ÇEŞMESİ, Isparta’nın en eski çeşmesi olarak literatüre geçmiştir. H.925/M.1519 yılında,Muhammed oğlu İsa Fakih adlı hayırsever tarafından yaptırılan bu tarihî çeşmenin hazne kısmı yıkılmış durumda.

          Isparta’nın kültür ve turizm envanterinde önemli bir yeri olan bu tarihi eser bugün, ne yazık ki içler acısı bir durumda.

          Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile “TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI”  olarak tescil edilen, atalarımız tarafından bizlere emanet edilen YILANKIRAN ÇEŞMESİ’nin bugünkü hali, ne yazık ki acınacak durumda.Bu çeşmenin etrafı bugün çöp ve molozlarla dolu. Çeşmenin dibinde, dört katlı bir bina inşaatı yükseliyor!!! Çeşmenin üzeri ve etrafındaki duvarlar inşaat kalıpları ile dolu. İnşaat hafriyatından dolayı,zayıflayan çeşme etrafındaki duvarlardan taşlar dökülmekte!!!

                                                                 ***

       …Evet, bu inşaata nasıl izin verildi?!!! Göz göre göre, bir tarih katliamına nasıl izin verilebiliyor?!!! Atalarımız mezarından kalksa, bunu yapanlara ne der?...

       Herkes şunu bilsin ki, bu çeşmeye sahip çıkacağız. Isparta Yerel Yönetimini, valisi belediye başkanıyla harekete geçireceğiz…Bu tarihî eseri yok olmaktan kurtaracak ve korumak için ne gerekiyorsa yapacağız…

                                                                 ***

         Röleve ve restorasyon projeleri…Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu…Projelerin onaylanması…Isparta Yerel Yönetiminin çeşmeyi onarma süreci…

        …Ve çeşmeden suyun akıtılması…

        Bütün bu süreçlere,Isparta’nın tüm dinamiklerinin ve aktörlerinin birinci,ikinci ve üçüncü sektörleriyle katılımının sağlanması şart ve de kaçınılmazdır…

         Gelecek yazımızda; formel ve informel olarak yaptığımız araştırmalar ve de elde ettiğimiz bilgiler ışığında, irdelemelerimizi ve sorgulamamızı sürdüreceğiz…

         Bu çeşmeyi kurtaramazsak, sadece Isparta Yerel Yönetimi sınıfta kalmaz, Isparta halkı da atalarının kemiklerini sızlatır.

         Vali OĞUZ, sanırım ilk sınavını YILANKIRAN ÇEŞMESİ’nde verecektir. Isparta Belediye Başkanı GÜNAYDIN, bu çeşmeden su akıtabilecek mi dersiniz?...

 

                                                                                                   DEVAM EDECEK…