GÜVEN GÜLTEKİN'İN YAZISI

Bundan tam 2 yıl önce

 Isparta'ya yeni geldiğimde Matbaalar Caddesi'nde esnafla toplanmış ve sabah çaylarımızı içerken çok yakın zaman diliminde şehrimize alışveriş merkezlerinin (AVM) yatırım için mutlaka geleceklerini konuşmuştum.

Ayrıca AVM'lerin esnafın işini çok kötü bir şekilde etkileyeceğini, aynı durumları bundan yıllar önce Antalya'nın yaşadığını söylediğimde, Matbaalar Caddesi'nin çok eski esnaf sakinlerinden bir kişi bana aşırı tepki göstermiş ve şehrin nüfusunun AVM'leri kaldırmayacağını ayrıca Ispartalının birebir, yüz yüze alışveriş yapmaktan hoşlandığını, borcunu yazdırmak ve pazarlık yapmak isteyeceğini söylemişti.

Tüm bu şartlan Ispartalının AVM'lerde bulamayacağını, onun için de bu yerlerin iş yapmayacağını savunmuştu.

İlk önce mahalle aralarına zincir marketler şubelerini açtı. Bakkallar yavaş yavaş kapandı. Ayrıca kurumsallaşamayan yerel marketler de yavaş yavaş küçülmeye hatta yok olmaya başladılar.

Daha sonra ne mi oldu? Matbaalar Caddesi'nde ilk mağazasını kapatmak zorunda olan kişi, bana tepki gösteren o kişi oldu ve şimdi semt pazarlarında minibüsünün arkasında taşıdığı malları satıyor...

Peki, gerçekten Ispartalı AVM'den alışveriş yapmaz mı? Ya da alışverişini yazdırabileceği ye pazarlık edebileceği bir mağazayı mı tercih eder? Ispartalı sizce neden pazarlık eder?
Denemesi çok basit kendinize markası ve modelinden emin olduğunuz bir ürün belirleyin ve şehrin nder 4 işletmesinden bu ürünün fiyatını sorun. Kesinlikle fiyatlar birbirini tutmayacaktır.

Sizce bunun sebebi nedir?

Bu fiyatları sizin ödeme biçiminiz, gücünüz ve vadeli satış talebiniz belirleyecektir. Peşin öderseniz ayrı kredi kartıyla ayrı senetle ayrı bir fiyat belirlemesiyle karşılaşacaksınız. Şayet kredi kartınız yoksa ve yinede taksitli satış talep ederseniz en yüksek fiyatla karşılaşırsınız. Bu da gayet doğaldır.

Çünkü satıcının geri dönüşüm risk oranı ürünün fiyatını arttırmaktadır.

Peki, AVM'lerde durum nasıl olacak? Pazarlık ve hesaba yazdırma olayı kesinlikle olmayacaktır. Zaten pazarlık yapmanızı gerektiren bir durum da söz konusu olmayacak. Çünkü sizin beğendiğiniz ürün Antalya'da da, istanbul'da da İzmir'de de aynı fiyat olacak. Tek yapmanız gereken bu markanın zincir bir mağaza olup olmadığını bilmek ve indirim tarihlerine riayet edip etmediğini takip etmek.

Ispartalı kredi kartı harcamalarının yüzde 80'ini neden Antalya'da yapıyordu? Çünkü satın almak istediği ürünün aynısı Antalya'da yüzde 30-40 daha ekonomikti de onun için. Ayrıca İsparta'da gerçek anlamda bir markanın bayisi konumunda işletmeler çok azdı. Bayii olanlarda indirimleri gerçek anlamda uygulamıyorlardı. Şimdi AVM'ler sayesinde bu durum kesinlikle değişecektir. Tüketiciler için kaliteli, markalı ve garantili mallara ulaşım daha kolay olacaktır.

AVM'lerin sayısının artması nüfus oranının artışı ile ilgilidir. Devlet yeni uygulamaya koyacağı yasalarla küçük esnafı da korumaya alacaktır. Mesela AVM'ler kesinlikle şehir merkezinden uzaklaştırılacaklardır. Ayrıca yeni çıkarılması planlanan Perakende Ticaret ile Esnaf ve Sanatkârlık Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'da bu tip işletmelerin açılış ve kapanış saatlerine, günlerine belirli bir kısıtlama getirmektedir. 400 m2'nin üzerideki bütün süper, hiper ve grosmarketler bu yasaya tabii olacaklardır.

Bu vesile ile 29 Ocak'ta açılışı yapılan IYAŞ Park AVM'nin yönetim kadrosunu, işletmelerini ve tüm çalışanlarını canı gönülden tebrik ederim. Bu proje ile İsparta'nın da artık modern ve çağdaş bir şehir olma yolunda önemli bir adım atmış olduğunu gördüm ve büyük mutluluk duydum. Tüm Ispartalıları bu işletmeye sahip çıkmaya ve desteklemeye çağırıyorum.
umarım IYAŞ Park Türkiye'deki diğer büyük AVM'ler gibi profesyonelce ve üstün standartlarda yönetilir.