ISPARTA’NIN ORTAK AKLI :

 

YILANKIRKAN ÇEŞMESİ, TAŞIMA

 YÖNTEMİ İLE KORUMA ALTINA ALINMALI…

  • YILANKIRKAN MESİRELİĞİ…
  • “YILANKIRKAN PARKI” , YA DA

 

HAYDİ ISPARTA, OSMANLI’NIN TARİH VE KÜLTÜR

MİRASINA SAHİP ÇIK !!!

 

                    Zeki TARHAN – ANKARA

 

 

                   Geç kalmışız ne yazık ki!..Halâ içim yanıyor, ciğerim “cız” diyor. Ne akla hizmetle siz, Osmanlı’dan bizlere tarih ve kültür mirası olarak kalan YILANKIRKAN ÇEŞMESİ’nin yanına inşaat izni verirsiniz?! En kötüsü de; Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “ONAY” alınarak ruhsatlandırma işleminin yapılmış olması.

                  Bu, taze bir olay. Çeşmenin yol altında kalan kısmı var birde. 4-5 metre derinliğinde kazılması lâzım yolun. Kotun indirilmesi, elbette ki kolay olmayacak.Sadece maliyet mi? Diğer konutların kazanılmış imar hakları ve mülkiyet hakları…Özel hukuk ilişkilerinde, adeta bir kördüğüme dönüşecek pozisyonlar yaratabilir.

                                                               ***

                  Burada hemen şunu söylemeliyim: Bu tarihi Çeşme, Sülübey Mahallesi İğci Sokak üzerinde bulunuyor. 1519 yılından günümüze dek gelebilmiş. Gelmiş gelmesine de, bakın n’apmışız biz; yolun karşı tarafındaki apartmanlar inşa edilirken, inşaat atıklarını ve molozları çeşmenin üzerine boca etmişiz!!! Ve çeşme kaybolmuş!!! İki cepheli, su haneli ve taştan yapılmış bu tarihi ve kültürel mirasımızın bir kısmı yol altında, diğer görünen kısmı da, yeni inşaatın bahçesine komşu halde.

                …Ee insaf !!! Pes ki, ne pes…Bu denli mi tarih ve kültürden yoksunduk?! N’aptık biz yahu?!!! Bu kültür,bu tarih hazinemizi nasıl ayaklar altına alırız?!!! Yolun altına nasıl iteriz?!!! Ve nasıl “yok etme” yönüne gideriz?!!!Gelmiş-geçmiş yerel yöneticiler buna nasıl izin vermişler ve nasıl seyirci kalmışlar?!!! Isparta halkı da, tarihiyle yüzleşmelidir…Bu çeşme, buna fırsat tanıyacaktır.

                                                             ***

                  Sözü fazla uzatmadan, sonuca gelelim. Mimarlar Odası Isparta İl Başkanlığı Tarihi Çevre Koruma Komisyonu, YILANKIRKAN ÇEŞMESİ Restorasyon yapımı ile ilgili bir ön rapor hazırladı. Bu Rapora göre; Çeşmenin, TAŞIMA YÖNTEMİ ile Koruma altına alınması uygun olacak. Ve TAŞIMA YÖNTEMİ ile restore edilmesi işlemleri için, acilen uzman bir ekibin kurulması öneriliyor.

                   Süreci uzatmamak bizim elimizde. Vali OĞUZ’a, bu çeşme ile ilgili olarak,”CUMHURİYET BAYRAMINA YETİŞTİRME” SÖYLEMİNİ ANIMSATMAKTA YARAR VAR.

                  …Evet, sayın valim,zamanla yarışıyoruz…Sizce de öyle değil mi?..İçinde YILANKIRKAN ÇEŞMESİ’ni barındıran ya PARK yada Mesirelik. Ve Osmanlı Çeşmesinden kana kana içeceğimiz yosunsuz-kokusuz SU!!!

                 …Ve teşekkürler Merve hanım, Isparta’nın önde gelen Kanaat Önderi oldunuz.

 

                                                 ---------------  0  ---------------