ISPARTA ,TARİHİ İLE YÜZLEŞİYOR…

 

                                    Zeki TARHAN – ANKARA

                                                            ----------------------------------

 

 

                         Yazmanız gereken yazılar gecikince,hem siz yazmayı özlüyorsunuz hem okuyucular sizi özlüyor…İl Kültür Müdürümüz sayın KILIÇ akşam saatlerinde arıyor,Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun YILANKIRAN ÇEŞMESİ ile ilgili kararının müjdesini veriyordu…Siyaset Bilimcimiz, Isparta’mızın övünç kaynağı KİRİŞ Hocamız, sosyal medyadaki zaman tünelimde;”N’pıyorsun,nasıl gidiyor?” diye soruyordu…Entelektüel düzeyde yapılan konuşmaların tadına doyum olmuyordu hani.

                       

                                                               ***

                         Isparta, Ulaştırma Bakanımızı karşılamaya hazırlanıyordu.Bu satırları yazarken Milletvekilimiz sayın ÖZEL aradılar. Meclis Genel Kurulunda olduklarını söylüyordu.”Sayın Bakanla birlikte mi gideceksiniz Isparta’ya?” diye soruyordum. “Hayır,sayın Bakanımız İstanbul’dan Isparta’ya gidecekler, Hava Meydanında karşılayacağız.” diyordu ve ekliyordu:”…Sayın Bakanımızın Dere Boğazı-Antalya Duble Yolu için son noktayı koymasını bekliyoruz…”

                                                               ***

                      …Evet, bu yazımızın konusu bunlar değil tabii.Konumuz; Isparta’nın en eski,Osmanlı’nın bizlere miras bıraktığı, 1519 yılından günümüze dek gelebilmiş tarih ve kültür mirasımız YILANKIRKAN ÇEŞMESİ.

                        Sülübey Mahallemizdeki iki cepheli,su haneli ve taştan yapılmış bu tarih ve kültür varlığımız,bundan böyle TAŞIMA YÖNTEMİ ile koruma altına alınıyor…Isparta Müze Müdürlüğü,Isparta Mimarlar Odası ve SDÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığınca hazırlanan raporu dikkate alan ve tescilli Yılankıran Çeşmesinin kent merkezinde,kimliğine uygun bir alana taşınarak onarılması önerisini olumlu karşılayarak uygun bulan Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tescilli Çeşmenin taşınacağı alana yönelik öneriler ile yapının taşınması ve onarılmasına yönelik hazırlanacak projelerin Kurula iletilmesine karar veriyordu…

                                                             ***

                       Bu,şu demekti: Isparta halkı,tarihiyle yüzleşiyor…Bu tarihi doku üzerine söz söyleme hakkını elde ediyordu Isparta. Çeşmenin bir kısmı yer altındaydı. Çevresinde inşaat atıkları,yeni yeni inşaatlar…Ve yok olan tarihi doku!!! Bulunduğu alanda algılanamaz ve yabancı duran bir tarih!!! Giderek yükselen bir değer halini alan rant!!! İnşai faaliyetlerin  ve yoğun trafik hareketlerinin meydana getirdiği titreşimler…

                    …Ve işte ortak akıl: “…Kamu tarafından algılanması ve kamunun güncel yaşamına katılması için daha geniş bir alana ihtiyaç duyulduğu…”

 

                                                             ***

                  Haydi bakalım ey halkım!!! Söz söyleme ve kararlara ortak olma sürecidir bu!!! Söz sende. Yılan Kırkan Parkı mı dersin, Yılan Kırkan Mesireliği mi dersin, Yılan Kırkan Osmanlı Açıkhava Müzesi mi dersin, onu artık sen söyleyeceksin…Kent Merkezindeki yerini de sen saptayacaksın. Eğer bunu yapmazsan bil ki, tarih seni de affetmeyecektir. Eğer bunu yapmazsan bil ki, atalarının kemikleri sızlayacaktır. Bu,böyle biline…

                  Ha, dersen ki;”Bunu Kent Konseyi düşünsün” O zaman kardeşim sen Isparta’lı falan değilsin. Bilmem anlatabildim mi?!!!

                                                             ---------  0  --------