Gül şehir: Isparta

Şehrin her yerine saran gül kokusu, göllerinin doğal güzelliği ve hem bozkır hem Akdeniz iklimi ile harmanlanan Isparta, Skyroad Dergisi’nin Nisan ayı sayısına konuk oluyor.

Said Nursi'ye bir dönem ev sahipliği yapan ve Süleyman Demirel'in memleketi olan Isparta, doğal güzellikleri ile de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
 
Göllerin ve güllerin içinde bir şehir

Bir zamanlar Süleyman Demirel tarafından yaptırılmış tesise eşlik eden Gölcük gölü, ara sıra Demirel'in istirahat durağı oluyor.

Akpınar Seyir Terası'ndan bütün güzelliği ile görünen Eğirdir ise şehrin en ünlü gölü. Sultan ve Karakuş dağları arasından görünen gölün ortasında ise Eğirdir adası bulunuyor.
 
 

Eğirdir Gölü bulunduğu ilçeye ismini veriyor.

 


'Nur' evi: Barla

Said Nursi'nin ilham kaynağı barla ise Rumlarla Türklerin uzun süre beraber kaldığı yerlerden. Tehcir ve mübadeleden sonra hiç rum vatandaşın kalmadığı barla 1926-34 yıllarında Said Nursi'ye ev sahipliği yapıyor. İlçede bulunan Çeşnigir Camii Selçuklu'dan miras olarak kalıyor.

Barla, Roma döneminde Parlais ismiyle anılıyor. Roma ve Osmanlı'dan kalma köprüleri, doğal güzellikleri, Nursi'nin tefekkür karargâhıyla Barla, keşfedilmeyi bekliyor.
 
 

Said Nursi'nin evinde dolaplar, kapı, pencere, tavan, eskisi gibi korunmuş durumda.

 


Karakol kent Antiocheia

Isparta'da karakol olarak kurulmuş olan antik kent Antiocheia, Hristiyanlığın yayılmasında önemli bir kişi olan paul'un ilk resmi vaazını verdiği yer olarak biliniyor. Sonraki yıllarda St. Paul kilisesi inşa edilen kente M.S. 46'da paul ile beraber Barnabas da geliyor. Antiocheia Roma İmparatoru Augustus tarafından M. Ö. 6 yılında Pisidia'da kurulan sekiz koloninin merkezi konumunda yer alıyor. Kent M.S. 713 yılında gerçekleşene Arap istilası ile yıkılıyor.
 
 

Antiocheia kentinin hemen dışındaki su kemerleri, taşın sonsuzluk sembolü olmasındaki hikmeti açıklar nitelikte.

 


Zindan Mağara'sından buz gibi su

Milattan sonra I. ve II. yüzyıllar itibarıyla kullanılmaya başlanan Zindan mağarası, 765 metre uzunluğunda bulunuyor. Mağaranın içinde yer alan su ise mide hastalıklarına iyi geliyor. Karstik şekilller, damlataş, kenartaş ve yeraltı deresinin oluşturduğu oyuklar ile şekillenen mağaranın girişinde Eurymedon (Köprü çayı Tanrısı) mozaiği bulunuyor.
 
 

Zindan Mağarası bugün tümüyle aydınlatılmış ve ziyarete açık hale getirilmiş durumda.

 


Süleyman Demirel'in köyü

Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ailesi tarafından yaptırılan "Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile Külliyesi" bulunuyor. Demirel ailesinin evi, Demirel ailesinin kullanmış oldukları eşyalar ve araç-gereçler müzede yer alıyor.

17 bin metrekarelik alanda kurulan külliyede yer alan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nde Demirel'in memurluğa başladığı 1949 yılından Cumhurbaşkanı olduğu döneme kadar sakladığı çok sayıda belge, 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi, 126 bin fotoğraf ve Demirel'e yurt içi ve dışında hediye edilen eşyalar yer alıyor.
 
 

Müzede Demirel'in köyde ve evindeki anılarını anlatan, kitaplarından ve sözlerinden alıntılar bulunuyor.

 


İki bin yıllık Yazılı Kanyon

Antik Isparta-Antalya yolunun geçtiği iki bin yıllık bir Roma yolu olan Yazılı kanyon ziyaretçilerini gürül gürül akan bir ırmak ile karşılıyor. Yazılı Kanyon'da insanların tanrılara sunak sunarak yola koyulduğu söyleniyor. Kanyonun yanı başında ise kölelik ve özgürlük üzerine yazılmış bir roma şiiri bulunuyor.
 
 

Kanyon yakınındaki ırmaktan çıkarılan balıklar ise alabalık tesislerinde sevenlerine sunuluyor.

 


Isparta'nın zirvesi

Davraz Dağı, 2635 metre zirve yüksekliği ile Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi'nde, Eğirdir ve Kovada gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovası'nı kuşatan dağ kütlelerinden biri. Davraz Dağı-Karlıyayla Kış Sporları Turizm Merkezi, Isparta il merkezinin 26 km. güneydoğusunda çok tercih edilen bir merkez haline gelmiş durumda.
 
 

Davraz'ın coğrafi özellikleri, kayak dışında diğer doğa sporlarının da yapılmasına imkan tanıyor.

 


Kayak Merkezi, Kulovası Yaylası'nda Davraz Dağı'nın kuzey yamacında yer alıyor. Davraz Kayak Merkezi, Antalya'ya yakınlığı ve gelişmeye müsait konumu nedeniyle ayrı bir avantaja daha sahip. Kayakçılar için diğer bir avantajı ise çığ ve kaybolma tehlikesi olmaması. Kayak merkezinde toplam 12 pist bulunuyor. 12 pistin toplam uzunluğu 23.500 metre. Bu özellikleriyle Davraz kış sporları için bulunmaz bir nimet olarak karşımızda duruyor.