ISVAK’TA PANEL…( 3 )

 

ISPARTA GÜLCÜLÜĞÜ NEREYE GİDİYOR?...

 

PROF.DR. HASAN ÖZÇELİK:

 

  • İLK GÜLYAĞI TİCARETİNİN YAPILDIĞI YER, ANTALYA SAKLIKENT
  • GÜL VADİSİNİN AMAÇ VE HEDEFİ: SEKTÖRDEKİ PAYDAŞLARIN,GÜÇBİRLİĞİ OLUŞTURMALARINI SAĞLAMAK, AR-GE DESTEĞİ SAĞLAMAK, VADİYİ CAZİBE MERKEZİ YAPMAK…
  • GÜLCÜLÜĞÜMÜZÜN SORUNLARI: İŞÇİ BULMA, ÜRETİM ALANLARININ KÜÇÜKLÜĞÜ,TOPLAM ÜRETİM ALANLARININ BİLİNMEYİŞİ, 3.5-4 TON ÇİÇEKTEN (1) KĞ. YAĞ ELDE EDİLMESİ GİBİ DÜŞÜK REKOLTE,GÜL ÜRÜNLERİNİN AZLIĞI, SEKTÖRDEKİ PAYDAŞLARIN KÜMELEŞEREK ORTAK GÜÇ OLUŞTURMAMASI

 

                                                                      Zeki TARHAN – ANKARA

                                                                      ------------------------------------

 

                            SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hasan ÖZÇELİK, Panelin ikinci konuşmacısıydı. Prof.ÖZÇELİK aynı zamanda, GÜL VADİSİ Projesinin de yürütücüsüydü. Hasan Hoca,sunumunun kapsamını şu başlıklarda toplamıştı: Türkiye’deki Gül çeşitliliği ve Koruma-Ekonomik amaçlı Güller ve Peyzaj,Gül ve Gül ürünleri ticareti,Yağ Gülü tarımında ve işlemede sorunlar,GÜL MANİFESTOSU ile Tarafımızdan yapılan Gül Projeleri.

                                                                    ***

                          Prof.ÖZÇELİK; “Türkiye’de kaç çeşit Gül var?” sorusunun yanıtını,bakın nasıl veriyordu: “…Türkiye’de toplam tür sayısının 70, çeşit sayısının 500 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Dünya’da ise 200 Gül türü, 18.000 kadar da çeşit bulunmaktadır.”

                        Güllerin yoğun çeşitlilik gösterdiği yörelerin; Dedegül (Isparta-Konya), Kaçkar (Rize-Trabzon), Ilgaz Geçidi (Kastamonu-Çorum) ve Çankırı çevreleri olduğunu söyleyen Hasan Hoca, GÜL’ün GEN MERKEZİ’nin, ülkemiz sınırları içinde,yani İran-Turan ve Akdeniz Bölgesi olarak tahmin edildiğini dile getiriyor ve kayıp olan Gülümüz var mı diye soruyordu…HAFIZ GÜLÜ’nden söz ediyor ve; “…Isparta yöresinde kuvvetli kokulu,küçük çiçekli bir fındık Gülü olan HAFIZ GÜLÜ’nü artık görenimiz,bilenimiz kalmamıştır. Tariflere göre bu Gül, “YAĞ GÜLÜ” olabilecek niteliktedir.” Diyordu…

 

                                                                     ***

                       Gülcülüğün temelinin,Isparta Yağ Gülü’ne dayandığını vurgulayan Prof.Özçelik, 15 civarında Yağ Gülü çeşidimizin olduğunu söylüyor, Yurt dışından getirilen Gül Fidanları ile, Isparta Gül Şehri yapılabilir mi? diye soruyordu…Ve bakın, bir acı gerçeği nasıl dillendiriyordu: “…Gül Posası, gübre ve yakacak olarak heder edilmekteydi…”

                                                                   ***

                       Gülcülüğün çeşitlendirilmekte olduğuna dikkat çeken Hasan Hoca, son zamanlarda meyve gülü, boya gülü, kesme çiçek amaçlı gül, minyatür gibi terimlerin ortaya atıldığını, Gümüşhane ve Tokat illerimizde, son zamanlarda Erzincan (Çayırlı) da,gül meyvesini marmelat, soğuk ve sıcak içecekler halinde işleyen Fabrikaların kurulmakta olduğunu anımsatıyordu…

                      Van Valiliği İl Özel İdaresi ile SDÜ işbirliği sonucu Van’da “GÜLÜSTAN” kurulduğunu anlatan Prof. Özçelik, sözü “GÜL VADİSİ” Projesine getirerek, Gül Vadisinin amaç ve hedeflerini açıkladı…SDÜ-BAKA işbirliği ile gerçekleşecek “GÜL VADİSİ” Projesi ile Isparta ilinde “Gülcülük” kavramının yeniden anlam kazanacağını dile getiren Hasan Hoca, GÜL VADİSİ Projesinin engellenerek Gül ticaretinin arttırılamayacağını, GÜL VADİSİ Projesi ile, kesinlikle Gül ticareti yapan esnafın ekmeği ile oynanmayacağı,aksine küçük esnafa da ekonomik getirilerinin oldukça fazla olduğunun da özellikle altını çiziyordu…

                                                   GELECEK YAZI : GÜL VADİSİ-GÜL MANİFESTOSU…

                                                    BEKLEYİNİZ…