Haber32 Köşe Yazarı Muhammet ÖLMEZ yazdı. İthal Aday mı Yerel Aday mı?

7 Haziran 2015 tarihinde yapılan Genel Seçimlerde İktidar Partisi olan Ak Partinin ciddi bir oy kaybettiğini bunun yanı sıra Hükümet kurma sayısına da ulaşamadığını gördük. Aradan geçen 3 aylık dönemde Hükümet kurulamadığı için 1 Kasım 2015 tarihinde yeniden seçime gidiyoruz. 

 

Tüm partiler 7 Haziran’da aldıkları oyların değerlendirmesini mutlaka yapmış olmalılar ki 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak seçimler için Ak Parti başta olmak üzere diğer partilerde bir çok ilde seçim öncesi adaylarını değiştirdiler. Biz tabii Isparta boyutuna bakıyoruz. 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan seçimleri sonucu itibariyle beklenen tablo olarak Ak Parti 2 Milletvekili, M.H.P. 1 Milletvekili ve C.H.P. 1 Milletvekili çıkardı. Burada bir önceki seçimde 135 bine yakın oy alan Ak Parti oylarında ciddi bir düşüş yaşayarak 110 bin oy alabildi. Buna karşılık bir önceki seçimde 55 bine yakın oy alan M.H.P. oylarını 70 bine kadar çıkardı. Şimdi bu tablo itibariyle AK Parti’nin Isparta için belirlediği adayların Isparta halkı tarafından benimsenmediğini ve ortada ciddi bir başarısızlık olduğunu söyleyebiliriz. 

 

Ak Parti bu başarısızlığın faturasını adaylarına kesti. 7 Haziran‘da aday olarak gösterdiği 3 ismi, 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak seçimlerde yeniden aday olarak göstermedi. Ben burada bir samimiyet göremedim. Madem ortada ciddi bir başarısızlık var neden bu 3 adaya bu fatura kesildi, diğer bir aday yeniden 1. sırada neden aday olarak gösterildi?  Mademki ortada ciddi bir başarısızlık var tüm adayları değiştir. Birde sürekli aynı isimlerin 1. ve 2. sıradan aday olarak gösterilmesi Isparta’da seçim döneminde seçim heyecanı oluşturamadı. Bunun sonucu sandığa yansıdı ve Ak Parti’nin oyları ciddi manada düştü. Buna 7 Haziran seçimlerinde yeni eklenen 20 bine yakın ilk kez oy kullanacak seçmeni de eklersek ortada ciddi bir başarısızlık olduğu aşikar. Bu başarısızlığı sadece adaylar üzerinde algılamak da yanlış, çünkü bu başarısızlık burada müteselsil bir durum. İl Teşkilatından ilçe teşkilatına kadar ortada ciddi bir fiyasko olduğunu ortaya çıkmış oldu. 

 

Şimdi gelelim 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak seçimlere. Ak Parti adaylarından 3’ünü değiştirdi. Yeni bir yüz olarak da 2. sıra adayı olarak Amasya, Merzifonlu olan Sayın Said Yüce’yi gösterdi. Ispartalılar ithal aday konusunda titiz bir şehir. Çünkü şehrin burada beklentisi adaylar Ispartalı olsun, Isparta’nın sorunlarını yakından bilsin ki bu sorunlara hızlı şekilde çözümler getirebilsin düşüncesinde. Bu noktada Sayın Yüce’nin adaylığının açıklanması sonrası verdiği demeçleri de uygun bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Muhalefet Partilerinin Sayın Yüce için ‘İthal Aday’ söylemi sonrası kendisinin ‘Bana bu itamda bulunan bir çok kişiden daha fazla ben Isparta’yı bilirim’ ifadesini bana göre doğru bir ifade değil. 

 

Sadece yılda birkaç kez Barla’ya gelmekle yâda Barla Platformu Başkanı olmakla Isparta’nın sorunları çözülseydi şuanda sorunsuz bir şehirde yaşıyor olurduk. Diğer taraftan Barla’ya yılda 500-600 bin turist geldiğini ifade etmesine de bir anlam verebilmiş değilim. Bu kadar insan Barla’ya geliyor da biz bunları niye göremiyoruz? Bu rakam bana göre biraz abartılı bir rakam. Belki yılda 10 bin veya 20 bin kişi buraya ziyarete için geliyor olabilir ama 500 bin rakamı çok abartılı bir rakam. Bir diğer konuda Sayın Yüce’nin sürekli Barla üzerinden bir seçim çalışması yürütmesini veya kamuoyunda böyle bir algının oluşmasını doğru bulmuyorum. Bu durum Hem Ak Parti’ye hem de Sayın Yüce için olumsuz sonuçları gündeme getirebilir. Siyaset ile İnanç arasında ki o ince çizginin neresinde durulacağını her zaman çok iyi hesaplamak lazım. 


1 Kasım’da yapılacak Genel seçimlerde Isparta’da, Ak Parti’nin 7 Haziran da aldığı oyu tekrar alması şu konjönktür içinde başarı olarak değerlendirilmesi gerekir. Ak Partinin oyları bir miktar da düşebilir. 7 Haziran’da alınan 115 Bin bu seçimlerde alınamayabilir. Burada oylarını yükselten MHP’nin oylarını bir miktar daha yükseltip 2 Milletvekili çıkarma ihtimali, Ak Partinin Isparta’dan 3 Milletvekili çıkarma ihtimalinden kat be kat yüksek olduğu ortadadır.

 

Isparta’da en yüksek ihtimal 2 Ak Parti, 1 MHP ve 1 CHP’nin Milletvekili çıkaracağıdır. Türkiye geneli için ise Ak Partinin oyları bir miktar artabilir. M.H.P.’nin oyları belli ki bir miktar düşecek %13-14 arasında, H.D.P.’nin ise yeniden baraji geçerek %10-12 arasında bir oy alacağını, C.H.P’nin ise mevcut oylarını koruyacağı gözüküyor. Bu tablo sonucunda Ak Parti’nin 276 sayısını baz alırsak ya 5 eksik yada 5 fazla Milletvekili çıkaracağını düşünüyorum. 7 Haziran seçimlerinde seçmenin net olarak verdiği başka bir mesaj var. Başkanlık sistemi için seçmen henüz bunun için hazır değiliz demiştir. Bunu, bu aşamada daha fazla zorlamanın da manası yok. 

 

Diğer bir konuda G.S.S. olarak adlandırılan Genel Sağlık Sigortası uygulaması. Bugün malumdur ki G.S.S. için borçları olan vatandaşların yapılandırma yapması için son gün. Ben G.S.S. ‘nin doğru bir sistem olduğunu düşünüyorum fakat bunun uygulaması fevkalade yanlış şekilde yapıldı. Devlet vatandaşını borçlandırdı, vatandaşın borçdan haberi yok. Şimdi bir kanun uygulaması olmaz. Bunun yeniden üzerinde çalışılıp daha uygun bir şekilde uygulanması gerekir. 9 milyon kişi G.S.S. sistemine sokulmuş fakat 350 bin kişi gelir testi yaptırmış. Diğer 8.5 milyon kişinin haberi yok. Bir aile içinde babanın gelirini oğlunun geliri gibi görme mantığı ceberrut bir anlayışın tezahürüdür. Bu yanlıştan mutlaka biran önce dönülmeli ve G.S.S. uygulaması daha sağlıklı bir biçimde uygulanmalıdır. 


Kalın Sağlıcakla.