Geçtiğimiz hafta Cuma günü günübirlik İzmir Seyhatimiz oldu. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile İGSİAD’ın ortaklaşa düzenlediği gezide bir taşla iki kuş vurmuş olduk. Bir tarafta İzmir Ticaret Odası ve Ege Sanayi odasının ziyareti vardı, diğer tarafta İzmirdeki Ispartalı işadamları ile biraraya gelerek dördüncü büyük buluşma gerçekleşmiş oldu.

    Bu kısa giriş ve amaçtan sonra şimdi ayrıntılara  girmek istiyorum.

    Öncelikle bu ve buna benzer il dışı, hatta yurt dışı gezi, temas, lobi, birliktelik adına ne derseniz deyin bu faaliyetlerin yüzde yüz geri dönüşümü olduğu gibi, göreceksiniz yakın bir gelecekte bu girişimlerin çok büyük meyvelerini yiyeceğiz.

    Isparta’nın gizli kahramanlarının bu tür teşebbüsleri hiçte küçümsenmeyecek, çok ama çok anlamlı ve yerinde temaslar ve girişimler....

    Şöyle ki;

    İGSİAD BaşkanıAlper Bayhan ve yönetimi çok uyumlu çalışan bir dernek. Tüm yönetim olarak birbirlerine karşı saygıda, sevgide, işbirliğinde ve dayanışmada kusursuz birliktelik sağlamışlar. Alper Bayhan ve yönetimi göreve geldiği ilk günden itibaren Isparta birlikteliği ve lobisi adına çok önemli girişimlerde bulundular. İş dünyası buluşmaları adını verdikleri bu buluşmaların döndüncüsü İzmir’de gerçekleşti. Daha önce Isparta, Ankara ve Antalya buluşmaları oldukca verimli geçmişti.

    Bu buluşmaların amacı ve beklentileri nedir diye düşünenler olabilir. Hemen cevap vereyim.

    Deve kuşu misali kafamızı kuma gömmektense, Zürafe misali kafamızı yukarda tutup Türkiye’yi gözlemlemek, dünyada olup bitenden bir haber olmak daha mantıklı ve doğru bir yaklaşım diye düşünüyorum. Bugüne kadar kafasını kuma gömenler, Ispartanın bırakın büyümesini, aksine küçülmesine vesile olmuşlar. Isparta’nın marka değerlerinin avcumuzun içinden kayıp gitmesine seyirci kalmışlar.

    Şimdi kafamızı kumdan çıkardık ve öncelikle Isparta dışındaki hemşehrilerimiz, işadamlarımız ile biraraya gelerek onlarla neler yapabilirizin ötesinde, öncelikli olarak tanışmak, onlara değer verdiğimizi göstermek, onlara Ispartayı anlatmak, Ispartaya davet etmek gibi basit ama manevi değeri büyük düşüncelerimizi paylaşmak  adına önemli bir girişim olduğunu düşünüyorum.

    Yine bu işbirliğinin, dostluğun zamanla yatırıma dönüşebileceğinide gördük. Isparta buluşmasında ata topraklarına 20 yıl sonra ayak basan işadamı Bülent Sarıgülün Isparta organize sanayi bölgesine yatırım yapması iş dünyası buluşmalarının bir meyvesi olarak açıkca ortaya çıkmış güzel bir örnektir.

    Yine İzmir gezisi sırasında ziyaret ettiğimiz İzmir Ticaret odasının Ekonomi Üniversitesinde okuyacak Ispartalı öğrencilere % 15 indirim sözü yine bu işbirliğinin bir meyvesi, bir ürünüdür.

    Isparta Ticaret ve sanayi Odasının İran iş gezisi sonrasında 10 milyon dolarlık ihracatıda yurt dışı gezi, fuar ve organizasyonlarının bir sonucu olarak Isparta ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır.

    Isparta Ticaret ve Sanayi odası ile İGSİAD’ın ortaklaşa düzenledikleri iş dünyası buluşmalarının tamamına katılan, katkı sağlayan ve bu birlikteliklere her türlü desteği veren BAKA Genel sekreteri sayın Tuncay Engin’in katkılarıda unutulmaz. Sacın üç ayağından birisini oluşturan BAKA’nın bu samimi, içten katkısı, bağlılığı Isparta’ya çok şeyler kazandırdığı gibi yakın gelecekte bunun çok daha büyük katkı ve verimliliklerini göreceğiz.

    Dün itibari ile BAKA’nın organizasyonunda Çin ve Kore gezisinin 6 ay önceden planlanmış çok ama çok önemli bir iş gezisi olduğunu, bu gezi ve işbirliğinin meyvelerini çok yakın bir zamanda alacağımızı ben biliyorum. Bu gezinin içeriği ve sonuçlarını bugün kamuoyu ile paylaşmanın doğru olmadığını, en azından bu işi organize edenlerin emeğine saygısızlık olabileceğini düşünerek bunun sonuçlarını ve verimliliğini bizzat bu geziye katılanların açıklamasının daha doğru olacağını söyleyebilirim.

    Isparta sevdalılarının biraraya geldiği ve hergeçen gün artarak çoğaldığını görebiliyorum. Bu birliktelik Ispartanın 2023 vizyonunada katkı sağlayacak önemli birlikteliklerdir.

Bu birlikteliği siyasallaştırmadan, altına dinamit koymadan başta siyasilerimiz olmak üzere, yerel yönetimlerin desteği ile dahada ileriye taşınabileceğini söyleyebilirim.

    Bir günlük İzmir gezisinin ana fikri ve sonucunu tek kelime ile özetleyecek olursak. Fitili ateşleyen ve bugün büyük bir alev topuna dönüşen Isparta birlikteliğinin dördüncü buluşmasının İzmir ayağı oldukca verimli ve geleceğe dönük önemli işbirliğinin bir sonucudur diyebilirim. Ekim ayında İstanbulda yapılacak olan çok daha büyük buluşma, çok daha büyük oluşumlara dönüşeceğinide şimdiden söyleyebilirim.

    ‘hakan yamanla hayatın içinden’ proğramına konuk ettiğimiz Isparta dışındaki işadamlarımızı bile ekranlara taşıyarak bu oluşumun bir parçası olmak bile şahsıma büyük bir sorumluluk ve mutluluk yüklüyor. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirirse kazanan Isparta olur....

Saygılarımla....