Doğa’nın insana verdikleri ve  insanın doğadan aldıkları;

Geçmiş zamanda kısa sürede olsa, avcılık hevesine kapılıp, av ekipmanlarına donanmış ve kısa bir sürede,  bu hevesten kurtulmuş biri olarak, bu yazıyı kaleme almak istedim.

Bu yazıyı kaleme almamda  bana katkısı olan, konunun farkına varmamı sağlayan, değerli arkadaşım Barbaros Çağlar’a teşekkür ediyorum.

 

Barbaros Çağlar’ın, bir sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı “Küçük bir rica” başlıklı yazıyı  aynen yayınlıyorum.

“Küçük Bir Rica !

 'DOĞAYA ÖLDÜRMEK YA DA AVLANMAK İÇİN DEĞİL;

 GÖZLEMLEMEK VE BELGELEMEK İÇİN ÇIKIN.

 ÜZERİNİZDE KAMUFLAJ GİYSİLERİ, BELİNİZDE FİŞEKLER VE OMUZUNUZDA BİR TÜFEK YERİNE; YANINIZA, OBJEKTİFLER, DÜRBÜN, FOTOĞRAF MAKİNESİ VE  TRİPODUNUZU ALIN.

KESİK BİR HAYVAN KAFASI, KANLI BİR POST YA DA ÖLÜ BİR HAYVAN YERİNE; ONLARIN RENKLİ,

 CANLI FOTOĞRAFLARINI, HAREKETLİ GÖRÜNTÜLERİNİ GETİRİN.

 ÇOCUKLARINIZA; ÖLDÜRMEKTENSE GÖZLEMLEMEKTEN  ZEVK ALMAYI; DOĞAYLA MÜCADELE ETMEKTENSE; ONUNLA UYUM İÇİNDE YAŞAMAYI ÖĞRETİN.

 HAFTA SONUNUZU NASIL GEÇİRDİĞİNİZ SORULDUĞUNDA "ÖLDÜREREK" DEMEKTENSE; "ÖĞRENEREK, DOĞAYI VE YAŞAMI ÖĞRENEREK" GEÇİRDİM DEMEYİ SEÇİN.

 KENDİNİZE VE DOĞAYA BİR İYİLİK YAPIN VE TÜFEĞİNİZİ SATIP BİR FOTOĞRAF MAKİNESİ SATIN ALIN.'

 Alıntı: ODTÜ Doğa Sporları Topluluğu Dergisi-1996  “

 

Bizler, yaklaşık 2,5 yıldır, doğayla iç içe olamaya çalışıyoruz. Bu zaman diliminde doğayı sevdiğimi zannediyordum, oysa sevmek için tanımak gerek, sevmek için anlamak gerek. Oysa  ki ben doğayı daha yeni tanıyormuşum, bunun yeni farkına vardım.

Doğa yürüyüşlerine çıktığımızda, doğadan alınan lezzeti  tarif etmek gerçekten çok güç. İnsanın ruhunu dinlendiriyor, beyni dinginleştiriyor.

Artık doğada elinde silahla, canlılara zarar veren dostlarımızı anlamakta güçlük çekiyorum. Bir canlının hayatına sırf zevk için son vermek,  anlaşılır bir zevk değil.

İçinde bulunduğum yürüyüş grubu, ellerinde fotoğraf makinaları ile doğanın güzelliklerini yansıtabilmek için, mücadele ediyorlar. Güzel gören gözler ve  kadrajlarını farklı bakış açılarıyla süsleyip,  resmetmeğe çalıyorlar ve bunu başarıyorlar da. Doğada çekilen fotoğraflardan resim sergileri açıyor ve bu güzellikleri, doğadan uzak kalmış dostlarımızla paylaşıyorlar.

Gelin farkındalık yaratalım, tripodlarımızı, fotoğraf makinalarımızı kapıp doğaya koşalım. Doğada fotoğraf çekmek için, öyle çok pahalı makinalara falan ihtiyaç yok. Küçük basit, ucuz makinalarla bile bu zevke ortak olabilirsiniz.

http://www.haber32.com.tr/fikret-yurtaslan/kadraja-takilanlar-kose-yazisi-1433y.html

Sağlıcakla kalın