KARAAĞAÇ, “ŞARKΔ LİKTEN KURTARILMALIDIR!!!

 

                                                Zeki TARHAN Ankara’dan yazıyor

                                               ---------------------------------------------

 

                            Aferin şu bizim Hakan’a. Soyadı gibi YAMAN çıktı doğrusu. “EĞRİDİR”, Rahmetli ÖZAL Başbakan iken, zamanın Isparta milletvekili Eğirdir’li İbrahim YAMAN’ın TBMM Başkanlığına verdiği üç maddelik bir yasa teklifinin, genel kurulda kabul edilip yasalaşmasıyla EĞRİLİKTEN kurtulmuştu. Ve Isparta’nın en gözde şirin ilçesi olan EĞRİDİR adı, “EĞİRDİR”, Gölümüzün adı da “EĞİRDİR GÖLÜ” olarak değiştirilmişti. Haritalar, Atlaslar buna göre yeniden yazılmaya ve yeniden basılmaya başlanmıştı. Eğirdir halkı çok memnundu. Çünkü; EĞRİDİR adını hiçbir zaman kullanma mış,ağzına bile almamıştı. Eğriliği kabul etmiyordu çünkü. “Bizim neremiz eğri?!!!” diyordu…Hep EĞİRDİR diyordu.

                         …Ve sonunda halkın dediği oldu. ÖZAL, Eğirdir’e gelmişti. Kale önü meydanı tıklım tıklım doluydu…Eğirdir halkı, başbakanın meydan konuşmasını merak ediyordu…Ve ÖZAL kürsüde, yanında ise Isparta milletvekili İbrahim YAMAN. “Hepiniz yamansınız” diyordu sayın Başbakan. ÖZAL’ın Eğirdir halkına  yakıştırdığı bu sıfat,Eğirdir’li milletvekili İbrahim YAMAN’ın soyadını çağrıştırıyordu ister istemez.

                          …Ve ÖZAL, şunu diyordu kürsüden: “…Adınızı biz değiştirdik.”

 

                                                               ***

                            Bizim HAKAN da yaman çıktı doğrusu. Hakan YAMAN, Şarkî karaağaç’lı biliyorsunuz. Bu satırların yazarı bendeniz de Ş.Karaağaç doğumlu, ama Eğirdir nüfusuna kayıtlı. Şimdi gelelim esas konumuza:

                            Hakan kardeşimiz; Şarki karaağaç isminin değiştirilmesi gerektiğini bazı gerekçeler ileri sürerek, köşesine taşımıştı geçenlerde. Okuyucularını ve Isparta kamuoyunu ne derece etkiledi bu konu bilemem ama, beni inanın çok etkiledi. Hakan’ın yazısını okur okumaz,hemen telefona sarıldım ve Hakan’ı tebrik ettim. Ve bakın ne dedim: “…Hakancığım, seni şu anda rahmetli Kılkırdoğlu Mustafa KURTAY’a benzettim. KURTAY; Eğridir adını değiştirmek için uzunca bir mücadele verdi…Kamuoyunu,bu değişiklik için hazırladı…Halk destek verdi…Eğirdir’li valilerimizden rahmetli Kemâl YALÇIN, kanun gerekçesini hazırladı…Milletvekilimiz rahmetli İbrahim YAMAN da üç maddelik bir kanun teklifi hazırladı,TBMM’de kabul edilerek yasalaştı…Ve Eğirdir, böylece EĞRİLİKTEN KURTULDU…”

                                                           ***

                          Isparta’nın yetiştirdiği mühendis kökenli değerli bir tarih araştırmacısı-yazarımız var: Ramazan TOPRAKLI. Sayın TOPRAKLI; MİRYOKEFALON SAVAŞI’nın, Eğirdir Gölü ile Hoyran Gölü’nün kesiştiği en dar yerde bulunan Yenice Köprüsü ve Yenice Sivrisi civarında yapıldığını tarihi belgelerle kanıtlamış bir isimdir. Ve sayın TOPRAKLI, “TARİH” disiplininde, tüm akademik camiayı da arkasına almış bulunuyor…

                       Hakan YAMAN’ın Şarkî karaağaç adının değiştirilmesiyle ilgili yazısına ilk olumlu tepki, Ramazan TOPRAKLI’dan geldi ve kendisi,bir heyecan fırtınasına kapıldı adeta.

             

                                                             ***

                     Bakın, neler diyordu Ramazan TOPRAKLI:

                     “…Hamit Sancağında iki adet Karaağaç kaza merkezi olduğu ve karışıklığa meydan vermemek için, “şarkî” ve “garbî” sıfatları ilâve edilmişti. Garbî karaağaç adı, 1870’li yıllarda ortadan kalkıp ACIPAYAM olduğuna göre, “şarkî” sıfatının hükmü de,gereği de kalmamış olup, KARAAĞAÇ adımız bakidir.

                      937/1530 tarihli, 438 numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu Defteri 1’e göre; Hamid livasında, Karaağaç isminde iki yer vardır: Kaza-i Karaağaç-ı Gölhisar veya Karaağaç-ı Tonuzlu (Denizli), diğeri nahiye merkezi olan Karaağaç-ı Yalvaç. Yani, bizim Karaağaç’ımız. Başka bir deyişle; Gölhisar veya Denizli yanında olan Karaağaç ile Yalvaç yanında olan Karaağaç olmak üzere iki adet Karaağaç vardır.

                       1750’li yıllarda Çelik Mehmet Paşa; Hamid livasının idare merkezini, Isparta kazasının merkezi olan Isparta’ya naklettikten sonra, bizimkine ISPARTA’NIN ŞARKINDA KALDIĞI İÇİN “ŞARKÎ KARAAĞAÇ”, diğerine de “GARBÎ KARAAĞAÇ” denilmeye başlanmıştır.

                       1870’li yıllarda, “Garbî karaağaç” adını, bir acıbademle değiştirip ACIPAYAM olmuştur.”

                                                                 ***

                      …Evet, tarihî gerçekler de böyle iken, bizler niçin duyarsız kalalım?!!! Hemen harekete geçip, yeni yasama dönemine kadar geçecek sürede kamuoyunu oluşturup, yasal süreci başlatmalıyız…Tıpkı, EĞİRDİR’in yaptığı gibi…

                       “ISPARTA MANŞET” ve “HABER 32”, kampanyayı başlattı bile. Haydi Isparta, haydi KARAAĞAÇ !!!

                                                                ***

                      Sayın BİLGİÇ, kanun teklifi vermeye hazır mısınız?... Kanun gerekçesini hazırlamaya sayın Ramazan TOPRAKLI hazır. Hakan YAMAN ve Zeki TARHAN kamuoyunu şimdiden hazırlamaya başladılar bile…Size sadece üç maddelik bir yasa teklifi hazırlayıp TBMM’ne sunmak kalıyor…

                                                                  ---------------- 0 ----------------