Demokratik yönetim şekli çok uluslu ve çok kültürlü modern dünyanın idare paradigmasıdır. Demokrasi, değer ve birey merkezli bir yönetim şeklidir. Demokrasi, bireysel hak ve özgürlükler değerli görüldüğü ve değerler toplumda hâkim olduğu müddetçe bir medeniyet inşa edici yönetim şekli olur.

Halklar için değer ve birey merkezli kültürel demokratikleşme en güvenli limandır. Bu güvenin teminatı ise kanun ve kurallardır. Biri diğerini gerektirmektedir. Eğer biri eksikse diğerinin olması bir anlam ifade etmemektedir. Bir anlamda kanuni ve kültürel demokratikleşme, beden ve elbise uyumu gibidir.

Kanunlar ve kurallar demokratik hakların korunması ve temellenmesi için olmazsa olmaz bir işlev görmektedir ancak kültürel demokratikleşmeyi tam sağlayan insanların demokrasiyi özümsemesidir. Aksi halde demokrasi bir söylem ve vitrinden öteye geçemeyebilir.

Demokrasi kavramı, bilhassa son elli-altmış senedir AB serüveninin başlamasıyla siyasal ve kültürel hayatımızda yer etmeye başlayan bir kavramdır. Bizim için kavramın anlam ve evreni hergeçen gün genişlemektedir. Tam demokratik bir toplum seviyesine ulaşılamasa da halkımız bunu içselleştirmiş ve geri dönüşü olmayan bir hayat tarzı olarak benimsemiştir. Diğer yandan demokrasi ülkemiz siyasi hayatında zaman zaman inkıtaa uğramış olsa da, ülkemiz demokrasiyi sevmiş ve özümsemiştir. Bu kabul, bilinçlenmenin ürünüdür.

Demokratik bilinçlenme uzun soluklu bir süreçtir. Demokrasimizin tarihi serüveninde elde edilen edinimler sadece birer basamaktır ve herkesin başkasının hak ve hürriyetlerine gönülden saygı duyacağı ana kadar demokratikleşme devam eder. Dolayısıyla bu süreç bitmeyen bir süreçtir ve devam edecek bir süreçtir.

Modern çağın gereği olarak erişilen demokratik, siyasal, ekonomik ve kültürel seviye ülkemiz için yeterli değildir ve bu minvalde daha çok yürünmesi gereken bir yol vardır. Bu da dinamizmle elde edilebilecek bir hedeftir. Dinamizmi sağlayacak ve devamını getirecek olan barış ve değerler yoluyla kültür ve bilinç üreten değer yüklü bir toplum ve dünya anlayışı olacaktır.

Barış, huzurlu ve sağlıklı günler dilerim.