Türkiye’miz kökenli bir İnşaat şirketi tarafından Türk devletlerinden Kazakistan’ın başkenti Astana’  nın tam merkezine dünyanın on katlı bir Türk müzesi inşaa etmişler. Gez- gez bitmiyor. Türk atalarımızın on bin yıl öncesi kullandıkları eşyalar, yedikleri, içtikleri, dilleri, dinleriyle birlikte yaşamları sergilenmiş. Türk’lüğün büyüklüğünü burada görün! Türk Halkının Milli Tarih Müzesi.

Müzeye bitişik Türklerin tarihiniaraştıranTürk Akademisi var. Şimdiye kadarki gelmiş-geçmişTürk devletlerinin, halkının ortak müze-okulu. Hemen yanında da Orta Asya’nın en büyük camisini inşaa etmişler: Hazret Sultan Camisi Işıl ışıl. Her daim, güzel seslendirme ile Kur’an okunuyor. Cami ile müze arasına dev ekranlar kurmuşlar. Göktürkler, Hunlar, Saka Türkleri ile ilgili üç-dört dilde görsel fimler var. On bin yıllık Türk medeniyetinin güzelliğini kazılarda çıkarılan buluntuları sergilemişler. Atatürk’ün:” TÜRK ÖVÜN, ÇALIŞ, GÜVEN' sözünün doğruluğunu bir kez daha inandım.

Türklüğü’müzle övünmenin bir onur, şeref olduğunu, o an anladım. Türk boylarının, obalarının zengin kültürünü, gök tanrıya inanmaları falan mükemmel Türk tarihinin zenginliğini gördüm. Türklerin Çinlilerle mücadelelerini belgelerle, buluntu savaş gereçleriyle canlılaştırmışlar.

Şartlar verildiğin de bir de Türk bireyinin işine, aşına birileri karışılmadığı, özgürce serbestlik verildiğinde: Türk insanının Çinliler kadar hatta Çinlilerin önüne bile geçebildiklerini müzede sergilenen gereçlerden anlıyorsunuz.

Neyse enim ilgimi çeken bir konu oldu. Eski Türklerde akşam olduğunda oba çadırlarına bir merkezden KÖZ yani Meşe bir oyma kap içinde ateş dağıtılırmış. Köz dağıtıcılarına KÖZCÜ adı verirlermiş. 

Eski Türklerde közcüler, ateş, yani sıcaklık dağıtıkları için çok makbul, hatta biraz daha diğer Türk sülalelerinden üstün, kutsal lık, saygı duyulurmuş. Ateş, köz dağıttığı için manevi bir makam, sevgi üstünlüğü olarak görülmüş.

Astana’ daki Türk Milli tarih müzesinde en ilgimi çeken, gurur duyduğum konulardan birisi de eski Türklerde obalara, çadırlara ha bire ateş dağıtan közcülerin Anadolu’ya göç eden Türkmen yörükleri olduğu vurgulanmış.

Hatta, Osmanlı’ nın kurucu Osmangazi’ nin büyük dedesi Süleyman Şah’ın ve diğer akrabası Gündüz Alp’in de çocukluklarında Közcülük yani oba çadırlarına ateş-köz dağıtıkları yine müzede edindiğim bilgilerden..Müzede Anadolu’ya göç eden yörük Türkmen Türklerinin en iyi savaşçı olup; “oku, bindiği atı ve közü (ateşi) kontrol eden üstün kardeşlerimiz Anadolu Türkleri” denilen bir kitabeyi müzede bir alınlığa asmışlar. Gurur duyuyorsunuz..

Bugünlerde; Türklüğümüzü, közcülüğümüzü çağdaş geçinen insanlara, gazetecilere anlatmak zor.              

Süleyman Şah’ın torunları koskoca Osmanlı’yı yedi yüz sene Anadolu’da bir çok yerde yaşatıp bu günlere getirmişler. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in torunlarından Nilhan Sultan, anayasa oylamasında “evet “diyeceğim dediği için çağdaşlığa soyunan birileri veryansın etmişler Hanımefendi ye. Güya hoşgörülüğü, çağdaşlığı, devrimciliği rehber edinmişlerdi hani.. 

Tanışık olduğum II. Abdülhamid’in 4. kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu’nun ağabeysi Şehzade Orhan’ın kızı Nihan Sultan hanım geçen günü açıklamış. Şöyle demiş Osmanlı Torunu Nilhan Hanım; “Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı büyük dedem Sultan Abdülhamit'in yalnızlığına terk etmemek için anayasaya EVET  diyorum…” 

Sözleri birilerini ocutup, tedirgin etmiş olmalı. Nihan Sultan Hanım açıklamasına devamla: “Parlamenter sistem benim değerlerime zarar verdi. Adnan Menderes ve arkadaşları bu sistem yüzünden asıldı. Darbeler bu dönemde yapıldı.                                              

Turgut Özal Çankaya Köşkü' ne bu sistem yüzünden haps edildi. Zehirlendiğinde yardımına koşacak bir ambulans bile gidemedi. İmam hatipler kapatıldı, başörtülü kızlarımız yerlerde süründürüldü. Hepsi parlamenter sistem yüzünden. Parlamenter sistem canımıza yetti artık.

O yüzden biz başkanlık sistemine evet diyoruz!” demesi nedeniyle çağdaş geçinen birileri: “Sultan hanımın padişahlığı hayal ettiği” şeklinde iftira atılması, hiç de Kazakistan Astana müzesindeki Anadolu Türklerine olan övgüden, Közcü’ den  herhalde haberleri yok!

Bayram AYGÜN-2017-Isparta