ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ VE MHP’nin Pozisyon Hatası

Anayasa değişiklik teklifi Meclis Anayasa Komisyonunda görüşülmeye başlarken, CHP’nin anayasa değişikliği bağlamında  ilginç bir hamlesi kamuoyuna yansıdı. Deniz Baykal’ın hararetli bir şekilde kamuoyunun bilgisine sunduğu, bir bakıma uzlaşma ümidi taşıyan öneriler tam anlamıyla şark kurnazlığı içerdiği çok geçmeden anlaşıldı.

Komisyonda görüşülen teklifin yargı ile ilgili değişiklik önerilerinin geri çekilmesi karşılığında destek verilebileceğini ifade eden CHP aslında, “ havanda su dövüyorum bir elde siz atın” lakaytlığından başka bir tavır içerisinde olmadığını, niyetinin manipülasyondan başka bir amaç taşımadığını  vurguluyordu. Bugün Deniz BAYKAL’ın “Anayasa Mahkemesine” gideceğini belirtmesi sürecin ne kadar ciddiyetsiz bir şekilde sürdürüldüğünü de ortaya koydu.  

Bu demeç trafiğindeki CHP’nin yalpalamaları  aslında, AKPARTİ’nin siyaseten psikolojik üstünlüğü ele geçirdiği görüşümüzü de destekler niteliktedir.

CHP’nin kamuoyunun kafa karışıklığına yönelik girişimlerini bir noktaya kadar anlayabiliyorum ama MHP’nin duruşunun ne strateji içerdiğini kestirmekte zorlanıyorum.

MHP’nin Anayasa değişiklik teklifinde sergilediği politik duruş uzun vadede başını ağrıtacak gibi görünüyor. Özellikle 12 Eylül döneminde ciddi sıkıntılar yaşamış camianın ağır toplarının Anayasa değişikliği ile ilgili açıklamalarına parti yönetimi tarafından verilen cevaplar bir bakıma kamuoyunda rahatsızlık yarattı.

MHP açılım sürecinde yakaladığı yükseliş trendini maalesef tersine çevirmiş durumda. Değişiklik teklifinin referanduma gitmesi neticesinde MHP’nin tavrının “hayır” olacağı AKP karşıtlığı anlamında doğru bir politika olarak gözükse de reel politik açısından ciddi sıkıntıları da beraberinde getireceğini gözlemlemek pek de zor olmasa gerek.

Kamuoyu şu günlerde CHP’nin teklifi Anayasa Mahkemesine götüreceğini ifade etmesi neticesinde MHP’nin CHP’ye destek verip vermeyeceğini merak ediyor.

Maalesef  gidişat, sanki 22 Temmuz öncesi, 27 Nisan sonrası  siyasi havayı yeniden koklayacağımıza işaret ediyor.