MHP’nin seçim kozu

MHP’nin, özellikle tarım, işsizlik, yoksulluk, esnaf sanatkar ve KOBİ, yaşlılar, emekliler, engelliler, şehit yakını ve gaziler ile ilgili gerçekçi ve uygulanabilir parti programları var.

Seçim atmosferi içerisinde iktidarla muhalefet üyeleri birbirlerine sataştıkça veya cevap vermeye çalıştıkça asıl parti programlarını anlatmıyorlar. İktidar-muhalefete, muhalefette iktidara laf yetiştirme derdinde. Ancak bütün siyasiler şunu bilsinler ki; bu kayıkçı kavgası vatandaşın zerre kadar umurunda değil.

Öğrenci-üniversite harçlarını, emekli-alacağı maaşı ve intibak yasasını, esnaf-ödeyemediği çekin senedin nasıl ödeneceğini, çiftçi maliyetlerin azalıp azalmayacağını; yani herkes günlük yaşamındaki “gerçekleri” düşünüyor, bu sorunların nasıl çözüleceğini merak ediyor.

Siyasi partilerin yetkilileri bu konuda ne yapacaklarını anlatmıyorlar. O zaman bizde siyasi partilerin ne vaat ettiklerine bir göz atalım. Konuya girmeden önce şunu belirteyim; AKP’nin seçim beyannamesini incelemedim ve yazmayacağım. Çünkü, AKP zaten 9 yıldır iş başında. AKP, bu seçimlerde vaat ettikleri ile değil yapabildiği veya yapamadığı icraatları ile değerlendirilmeli.

AKP’lilerin her hangi bir şeyi vaat etme gibi bir lüksleri yok çünkü 9 yıldır ne yapmak istiyorduysa, yapsaydı.
 

MHP’nin SEÇİM BEYANNAMESİ
 

MHP’nin seçim beyannamesini inceledim. MHP’nin ne vaat ettiğine geçmeden önce şunu söyleyebiliriz; özellikle tarım, işsizlik, yoksulluk, esnaf sanatkar ve KOBİ, yaşlılar, emekliler, engelliler, şehit yakını ve gaziler ile ilgili gerçekçi ve uygulanabilir parti programları var.
 

TARIM VE KIRSAL KALKINMA PLANI
 

MHP, tarım ve kırsal kalkınma planında küçük çiftçilerin desteklenmesi amacıyla mazot, gübre, ilaç, tohum, fide gibi tarımsal girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV’yi kaldırmayı vaat ediyor. Tarımsal girdilerin üzerinde yüzde 30 ila yüzde 70 arasında ÖTV ve KDV yükü olduğu düşünülürse bu vergilerin kaldırılmasıyla birlikte küçük çiftçiler rahat bir nefes alacaktır. MHP’nin, çiftçiyi rahatlatmak, para kazanmasını sağlayacak diğer 3 vaadi de şöyle;

BİR: Buğday, mısır, pamuk, soya, ayçiçeği, çeltik, fındık, üzüm, kayısı, zeytin, yer fıstığı gibi ürünlere fiyat garantisi
İKİ: Sulamada ve tarım işletmelerinde kullanılan elektrik tarifesi farklılaştırılarak çiftçilerin ucuz elektrik kullanmaları sağlanacak.
ÜÇ: Hayvancılığı desteklemek amacıyla bütçeden yapılan destek ödemeleri yüzde 50 oranında artırılacak.
 

ESNAF SANATKAR VE KOBİ

MHP’nin tarım ve hayvancılık alanındaki en can alıcı 4 vaadi işte bu şekilde. Ülke ekonomisinin bel kemiği esnaf sanatkar ve KOBİ’lerle ilgili ise vaatleri şu şekilde;
 

BİR: Şoför esnafının, mevcut aracını yenilemek amacıyla alacağı yeni ticari araçtan KDV ve ÖTV alınmayacak.
 İKİ: Esnaf ve sanatkarlardan, emeklilik döneminde faaliyetine devam edenlerden yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi tümüyle kaldırılacak.
ÜÇ: Esnaf ve sanatkarlara sicil affı getirilerek, finans kaynaklarına erişimleri kolaylaştırılacak.
DÖRT: Büyük market zincirlerinin şehir merkezinde şube açmaları için asgari işyeri büyüklüğü standardı getirilecek.
 

İŞSİZLİK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE

Sokağa çıkıp, kime sorarsanız sorun ülkemizin ve dolayısıyla ilimizin en önemli sorunu işsizlik ve yoksulluk. MHP’nin seçim beyannamesini incelediğimde ilk dikkatimi çeken bu konu oldu. MHP’nin işsizlik ve yoksulluk sorununa getirdiği çözüm önerileri;
 

BİR: Muhtaç durumdaki ailelere aylık temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri harcama kartları (HİLALKART) verilecek. Çeşitli adlar altında yapılması ön görülen sosyal destek ödeme tutarı bu kartlara yüklenecek. Diğer taraftan, küçük esnafın desteklenmesi amacıyla bu kartlar sadece ikamet edilen mahaldeki esnaftan yapılacak alışverişte geçerli olacak.
İKİ: Uzun süreli işsizlerin, gençlerin, kadınların istihdamını özendirmek amacıyla “istihdam esaslı” teşvik politikası etkin bir şekilde uygulanacak, işe alınan her ilave işçi için belirli süreyle sigorta primi, muhtasar vergi ve enerji bedeli gibi hususlarda avantajlar sağlanacak.
ÜÇ: İstihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi yükü azaltılacak.
DÖRT: Şehit ve gazi çocuklarının öncelikli istihdamı sağlanacak.
BEŞ: Şehit ve gazi çocuklarının anne veya babalarının mesleklerini icra etmek istemeleri halinde, bu mesleklere sınavsız, doğrudan intisabı sağlanacak.
ALTI: Gazilerin, şehit ailelerinin, terörle mücadele ederken mağdur ve malul olanların ve özürlülerin öncelikli olarak işe yerleştirilerek üretime katkıda bulunmaları sağlanacak.
 

YAŞLILAR VE EMEKLİLER

Türkiye nüfusunun neredeyse yarısı yaşlı ve emeklilerimizden oluşuyor. İşsizlik ve yoksulluk programı dışında MHP’nin iktidar olması halinde yaşlılar ve emekliler için uygulamayı düşündüğü programı ise şöyle;

BİR: Muayene ve yatarak tedavide katılım payı uygulamasına son vermek.
İKİ: Emeklilere, her yıl bir defa Eylül ayı içinde kışa hazırlık yardımı olmak üzere bir maaş tutarında ödeme yapılacak.
ÜÇ: 65 yaşını doldurmuş, muhtaç durumdaki kişilere ödenen aylık, 250 TL’ye yükseltilecek.
DÖRT: Konutu olmayan muhtaç kimselere sosyal konut sağlanacak, konut sağlanamadığı taktirde kira yardımı yapılacak.
BEŞ: Yaşlısına bakmakla yükümlü olan muhtaç durumdaki ailelere yaşlısını koruyup kollaması ve onun her türlü fiziki, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılaması için “sosyal bakım yardımı” ödemesi yapılacak.

MHP’nin seçim beyannamesinde yer alan yüzlerce konudan sadece birkaç tanesi bunlar. Diğer vaatlerin hepsini yazmaya maalesef yerimiz müsait değil. Ancak; ev kadınlarına 200 TL, güvenlik güçleri ve öğretmenlere 310 TL, öğrencilere 100 TL ve engellilere 450 TL vaat edildiğini de aktaralım. Bu maddi vaatlerin haricinde; üniversite sınavının kaldırılacağını, asgari ücretten vergi alınmayacağını ve milletvekili dokunulmazlığının kaldırılacağının da MHP’nin seçim beyannamesinde yer aldığını belirtelim.

Artık karar milletin.