Şakir Aksöz'ün yazısı:

Milli Eğitim Müdürü Sayın Tacettin Yılmaz, okul müdürlerine para toplanması ve ek kaynak ile ilgili bir yazı yazmış. Sizlere önce yazıyı aktaralım:

"İlimiz okullarında, öğrenci ders kitaplarının dışında yardımcı ders aracı adı altında soru bankası, ünite dergisi, çalışma yaprakları gibi diğer yardımcı ders araçlarının aldırılması hususunda öğrenci
velilerine baskı ve yönlendirmeler yapıldığı, anaokullarında toplanan aidatların dışında paralar toplandığı, sınıflarda bilgisayar, projeksiyon cihazı, perde, sıra örtüsü ve sınıfın temizlenmesi bedeli olarak para toplandığı konusunda duyumlar alındığı" konusu gündeme gelmiştir.

Bu nedenle:

1 - İlgi genelgenin 4. paragrafında:"Bakanlığımızın 2003 - 2004 öğretim yılından itibaren başlatılan ve velilerimizin okul masraflarını önemli ölçüde azaltan "Ücretsiz Ders Kitabı Dağıtım Projesi"nin anlamını kaybettirecek; öğretim programları ile uyum içerisinde olmayan öğrenci ders kitaplarının dışında yardımcı ders aracı adı altında, soru bankası, ünite dergisi, çalışma yaprakları gibi diğer yardımcı ders araçlarının aldırılması hususunda baskı ve yönlendirmenin yapılmaması, ayrıca konu ile ilgili eğitim aracının aldırılmasında 28. 01. 2007 tarihli ve 26714 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin 31'nci maddesine göre uygulama yapılması gerekmektedir" olarak belirtilen hükümler uyarınca işlem yapılması,
2 -Anaokullarında ilgili yönetmelik uyarınca alınan aidatlar dışında velilerden başka bir ücret talebinde bulunulmaması,3 - Sınıflarda bilgisayar, projeksiyon cihazı ve diğer sair malzemeler (perde,sıra, masa örtüsü,sınıfın temizlenmesi bedeli) için para toplanmaması hususlarında,
bilgilerinizi ve gereğini rica ederim:" Emriniz olur Sayın Müdürüm. Çocuklarımızın başarısının daha da düşmesi, Okullarda hiçbir malzemenin alınmaması, Okulları pislik götürmesi, Çocuklarımızın hiçbir sosyal etkinlik yapmaması için.EMRİNİZ OLUR.

Sayın Yılmaz, siz bir eğitimcisiniz ve bu ilin milli eğitim müdürüsünüz. Ek kaynak kitap alınmadan, test çözülmeden, dergi alınmadan çocuklarımız nasıl yetişecek?

Mevcut ders kitapları ile başarı nasıl artacak?

Size bilgi yanlış gelmiş. Ek kaynakların alınması için öğretmen veya idareci baskı yapmıyor, velileri yön¬lendirmiyor. Veliler çocuklarının başarısı için, diğer illerden, diğer öğrencilerden geri kalmaması için ek kaynak' istiyor, baskı yapıyor.

Milli Eğitim Bakanlığının ücretsiz kitap dağıtma uygulaması 2003 yılında başladı. Neden bugüne kadar bu konu üzerinde bu yıl ki kadar durumadınız?

Cevabınız "durduk, uyardık" olabilir. Dikkat edin, "neden bu yılki kadar" diye soruyorum.
Sizin yapmanız gereken, başarını artması için "Doğru ek kaynakların seçimini yaptırmak" iken, siz hiç aldırmamaktan bahsediyorsunuz. Yazınızda genelge 2008 yılında yayınlanmış. Biz bugün bu kadar üzerinde duruyorsunuz. Aradan 4 yıl geçtikten sonra. Neden acaba?

Çocuklarımız ek kaynak olmadan, test çözmeden, diğer illerin çocukları ile nasıl yarışacak? Başarı nasıl gelecek?

Sizin bu mantığınız ile dersaneye gitmek, özel ders almakta yasak olsun. Olsun olsun da diğer illerde o zaman nasıl eşit olacağız.

Böyle bir mantıkla başarı gelir mi? Elbette gelmez. Gelelim, para toplama konusuna: Söyler misiniz Allah Aşkına sayın müdürüm: Okulların temizliği, sıra örtüsü,perde için okullara para verdiniz mi?
 Çocuklar bizim. Çocuklarımızın daha fazla teknolojiden yararlanmasının, okullara yeni cihazlar alınmasının ne mahsuru var?

Verdiyseniz ne kadar verdiniz? Veliden para toplanmadan bu ihtiyaçların giderilmeyeceğini en iyi siz biliyorsunuz.

O halde idarecilere böyle bir emri neden veriyorsunuz? Okul müdürü masa örtüsünü, perdeyi cebinden mi alacak? Temizliği kendisi mi yapacak? Okulların hizmetli sorunu olduğunu sizden iyi bilen yoktur herhalde.

Milli Eğitim Bakanlığı belirli kalemler dışında okulları hangi ihtiyaçlarını karşılıyor? Hem ödenek vermeyeceksiniz, hem para toplama diyeceksiniz. Nasıl olacak bu iş. Siz Milli Eğitim Müdürü olarak çözün o halde bu sorunu.

Sayın Yılmaz siz nerede yaşıyorsunuz? Mevcut sistemde kaynak kitapsız başarının gelmeyeceğini sizin bilmeniz lazım.

Velilerden para toplanmadan okulların ihtiyaçlarının giderilemeyeceğini sizin bilmeniz lazım.

Okul müdürlerinin, en büyük sıkıntıyı para toplamada yaşadığını, bu işi isteyerek yapmadıklarını ama mecbur olduklarını sizin bilmeniz lazım. Kaynak kitap kullanma,Öğrencilerin - okulların ihtiyaçlarını giderme, Şu konuda yönlendirme yapma, Onu yapma, bunu yapma, Dersaneciler ticaret yapıyor okula sokma, ve Sonra başarılı gelsin.

Olur Sayın Müdürüm olur. Siz isteyince nasıl olsa başarı geliyor.Böyle yanlış, akıl dışı uygulamalarla nasıl başarı gelecek?

Bu mantıkla nereye varacaksınız? O halde dersaneleri, özel okulları da kapatalım.
Allah aşkına siz nasıl bir Çalıştan yapacaksınız? Sizin yapacağınız Çalıştay, sadece "şunları - bunları yapmayın" talimatlarının yapıldığı bir Çalıştay olur.

Veya korkarım ki, alınan kararların uygulanmadığı bir Çalıştay haline dönüşür. Çalıştay'da sizin önünüze gelecek en önemli sorunların çözümlerine siz bu yazınızla peşinen karşı çıkıyorsunuz.
Müdür beyi yazılı öyle bir yazmış ki; Sanki belirttiği konuların tamamı bu yıl gündeme gelmiş ve yapılıyor. Yıllardır uygulanan konuları yeni gibi söylemiş. Belki de bu yazı Sayın Milli Eğitim Müdürünün hoşuna gider.

Her ne kadar eğitimci olmasam da, sizin gibi milli eğitim müdürlüğü yapmasam-da bu ilde, bu ülkede yaşıyorum ve diyorum ki:

Bu sistemde kaynak kitapsız eğitimde başarının imkanı yok. Bunu değil siz, hiç kimse engelleyemez. Bir veli olarak benim, yasal çerçevede yayınlanmış bir ek kaynağı almamı engelleyemezsiniz. Çünkü bu çocuklara kötülük yapmak demektir.

Para toplama konusuna gelince; Velilerden para alınmayacaksa siz vereceksiniz o zaman.
Sayın Yılmaz, bu ilin, bu ülkenin gerçeklerini bilin ve ona göre müdürlük yapın. Böyle yazıları da yazmayın. Sizinde çocuklarınız aynı eğitim sisteminden geçti, siz ne yaptınız?
Bu ilin ciddi bir eğitim planlamasına ve vizyona ihtiyacı var.