Türkiyede tedavülde olmayan paranın hiç bir değeri yok. Varsa bile sadece antika değeri vardır, yani alım gücü yoktur. Bu konu nereden çıktı diye düşünenler olabilir ama bir gerçeği gün yüzüne çıkarmak istedim.

        Son 10 yılı değerlendirecek olursak bol sıfırlı Türk paralarındaki altı sıfır atılarak yerine Yeni Türk lirası adı altında yeni madeni ve kağıt paralar piyasaya sürüldü. Belli bir süre bu paraları kullandıktan sonra tekrar sıfırları atılmış eski paramız yani önünde yenisi olmayan Türk lirası kullanıma başlanmıştır. Bu geçiş sürecinde merkez bankası ve Ziraat bankaları para takası yaparak vatandaşın mağdur olmasını önledi. Buraya kadar herşey normal, peki son 10 yıldaki bu değişime ayak uyduramayan, parasını yastık altında tutan, yada parasını sakladığı yerden sonradan bulan vatandaşların mağduriyeti nolacak?

        Geçtiğimiz günlerde bir yakınım birkaç yıl önce yastık altında unutulmuş bir para bulduklarını, 5 milyon lira(altı sıfırlı)  bu paranın değişim sürecini geciktirdiği için şuanda kullanımının mümkün olmadığını söyledi. Oysa Türk parası değişime uğrasada bugünkü değeri ile takas edilmesi gerekiyor. O bulunan para  5 TL değilde 100 bin Tl olsa idi nolacaktı?

        Avrupada birçok ülkede para uzun yıllar değerini yitirmiyor, aksine değer kazanıyor. Bundan 30-40 yıl öncesinin doları ile şimdiki dolar arasında hiçbir fark yok,o ülkelerde yastık altında unutulan paralar aradan yıllar geçsede hiç değerini yitirmeden kullanımı mümkün olabiliyor. Evet burası Türkiye diyenler çıkabilir, yani  bu ülkede herşey mübah diye düşünenler olabilir ama bu ülke bizimse sorunları tesbit etmekte çözmekte bizim görevimiz diye düşünüyorum.

        Belki bu tesbitimden yola çıkılarak yastık altında unutulan paraların değişimi sözkonusu olablir?  Bu sorunu merkez bankasına taşımak, siyasileri harekete geçirmek bankacıların görevi,yada para ile ilişkisi olanların görevi, ben sadece ilgimi çeken bir sorunu gündeme taşıdım ve yetkililerin bilgisine sundum.

Gerisi onların bileceği iş.....