'Karı-koca yakınlaşmasında oruç bozulur mu', 'Babamın maaşını alabilmek için boşandığım eşimle aynı evde imam nikahlı kalmam helal mi', 'Camiye yapılan çay, şeker yardımı fitre ve zekat yerine geçer mi' şeklinde sorular yöneltti. 

Isparta Müftülüğü'nde hizmet veren 'Alo Fetva Hattı', Ramazan ayı dolayısıyla en yoğun dönemlerinden birini yaşıyor. Dini konularda Alo Fetva Hattı'nı arayan kadın ve erkeklere ayrı birimlerde hizmet veriliyor. Çoğunlukla oruç ve zekat konularında sorular yöneltilen Alo Fetva Hattı'na, Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi dolayısıyla da tatil ve seferilik soruları da yöneltiliyor. 

İLGİNÇ SORULAR GELİYOR 

Fetva Hattı'nın Ramazan ile ilgili soruların yanında ilginç soruların da yöneltildiğini söyleyen İl Müftüsü Galip Akın, babasının maaşını alabilmek için boşandığı eşiyle aynı evde imam nikahlı şekilde kalabilmenin helal olup olmadığı yönünde bir sorunun geldiğini belirtti. Bunun bir hile olduğunu kaydeden Müftü Akın, "Nikahta şaka yoktur. Böyle bir şey kesinlikle dinen caiz değildir. Bu Türkiye'nin yarasıdır. Maalesef cehaletle insanlar babasının maaşını alabilmek için resmen boşanma görünerek devletten maaş alma yolunu tercih etmişlerdir. Bu bir hiledir. Çünkü nikahta ve talakta şaka yoktur. Böyle bir şey kesinlikle dinen caiz değildir" dedi. 

'KARI- KOCA YAKINLIĞINA DİKKAT' 

Ramazan ayında sıkça sorulan soruların başında gelen karı- koca yakınlaşması ile ilgili sorulara da açıklık getiren Müftü Akın, "Karı- koca yakınlıklarının orucu bozup bozmayacağı sorulduğu zaman ilk olarak yakınlık meselesini soruyoruz. Bu cinsel temas noktasına varmışsa zaten oruç bozulmuştur. Kefaleti gerektirecek bir konudur" diye konuştu. 

FİTRE VE ZEKAT SORULARI 

Camiye yapılan çay şeker yardımının fitre zekat yerine geçip geçmeyeceği sorusuna ise Müftü Akın, "Elbette bunlar fitre, zekat yerine geçmez. 'Zekat, filtre, fidye, zekat kimlere verilir, kimlere verilmez' soruları da yöneltiliyor. Damada, geline, kayınbabaya, anneye, babaya zekat verilir mi, kardeşlere verilir mi, soruları ile karşı karşıya kalıyoruz ve bunların bütün cevaplarını kardeşlerimize veriyoruz" şeklinde konuştu.


Alo Fetva Hattı : 0 246 218 14 12
                         0 246 232 62 92