Ronaldinho ve Eto’o’yu köpek kovalayınca ÇOBAN: “Bi şey olmaz len, goşun siz goşun”

Davraz Kayak Merkezi’ni “koyun – keçi otlatlamasına” tercih edebilen insanların olduğu bu ilde yapacak şey belli: Merkezin sınırları belirlensin, etrafı çevrilsin.

Hep söyleriz, yazarız ya; “Isparta ilginç bir il” diye. Yine benzer bir durumla karşı – karşıyayız. Elimizde Türkiye’nin “en uzun pisti” olan, Antalya’ya 1 saatlik mesafede bulunan, herkesin gelmek için can attığı;

Yaz aylarında ise havası ve konumu ile futbol takımlarının kampa gelmek istediği, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından “Kamp Merkezi” ilan edilen Davraz Dağı gibi bir hazine var. Dağın bu noktaya gelmesinde emeği geçenlere sonsuz teşekkür.

Peki biz bu hazineyi ne yapıyoruz? Kış aylarında sorun yok. Ama yaz aylarında 3 yıldır önemli bir sorunla karşı – karşıyayız.

Koyun ve keçilerin oteller bölgesine yakın otlatılması nedeniyle Süper Lig takımları Davraz’a gelmek istemiyor. 

Bundan 3 yıl önce aynı sorun gündeme gelmiş, bu nedenle bir çok takım Davraz’da kamp yapmaktan vazgeçmiş ve sonunda “bölgeye yakın alanda koyun – keçi otlatılması” yasaklanmıştı.

Şimdi ise olayın mahkemeye taşınması sonucu mahkeme bölgede “otlatma”ya izin verdi. Yani 5 yıldızlı otelin kapısında koyun ve keçiyi görebileceksiniz. Çünkü daha önce bu yaşandı.

Çiftçinin, hayvancılık yapanın koyununu – keçisini otlatmasına karşı değiliz. Elbette onların da buna ihtiyacı var. Ancak, bölge turizm alanı ve bu konuda ısrar edilirse Isparta çok büyük kayıplar yaşayacak. Otlatma için alternatif bulunur ama Isparta açısından ikinci bir Davraz Kayak Merkezi bulamazsınız.

Peki otlatma yapılınca ne oluyor? Hayvanların atıkları nedeniyle bölge kokmaya başlıyor. Sporcular sabah kalktıklarında “koyun gübresi” kokusuyla uyanıyorlar. Hiç kimse böyle bir şey istemiyor.
Bölgede ciddi bir sinek olayı yaşanıyor.

Bütün bunlardan daha önemlisi de şu: Koyun ve keçiler otellerin önüne kadar geliyor. Milyarlık ayaklar, futbolcular koşu yaparken, arkasına çoban köpeği takılıyor ve saldırı ile karşı – karşıya kalıyor.

Söyler misiniz hangi futbolcu, sporcu ve teknik direktör bunları yaşamak ister.

Ayrıca, hayvanlardan kaynaklanan “kene” vakası olursa bunun hesabını kim verecek?

Bu nedenle Davraz Kayak Merkezine gelmek isteyen bir çok takım gelmiyor. Isparta’nın önemli bir marka değerine büyük zararlar veriliyor.

Başka neler var? Davraz Kayak Merkezinde ciddi ağaçlandırma yapılmıştı. Koyun ve keçiler dikilen fidanlara da büyük zarar veriyor.

İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir ağabeyimiz bu konuda önemli mücadeleler veriyor. 3 yıl öncede vermişti, şimdide veriyor. Sadece Fevzi bey değil, Isparta’yı seven herkes veriyor.

Ne yapılabilir? Bütün bu sorunların temelinde arazi sınırlarının belirlenmemesi yatıyor. Köylüler, koyun – keçilerini burada otlatmakta ısrarcı gözüküyor.

O halde, Davraz Kayak Merkezinin, bölgedeki köylerin “otlatma sınırları” belirlenecek ve Kayak Merkezinin dağ kısmı hariç, bölge çevresi tel örgüyle çevrilecek. Böylece koyun – keçilerin bölgeye girmesi yasaklanacak. 

Ayrıca, düz alanda bulunan çeşme, 1.5 – 2 km. daha aşağı bölgeye alınacak. Böjylece hayvanların sulamaları için otel bölgesine uzak durulacak.

Yani alınabilecek en radikal tedbirler alınmalı.

Sayın Vali Vahdettin Özkan, Davraz Karlıyayla Birliği Başkanı Vali Yardımcısı, Ş. Karaağaç Kaymakamı Abdullah Akdaş, Mühendis Melih Sezgin ve bir çok insan bu konuda önemli çabalar sarfediyor. 

Bütün kamuoyunun destek vermesi, yaşanabilecek sıkıntıları gündeme getiren Akkanat Grup Genel Müdürü Bekir Akkaş’ın çağrılarına kulak vermesi gerekiyor. Yoksa Isparta’nı en değerli marklarından olan Davraz Kayak Merkezi biter. 

O kadar basit ve çözümü kolay konularla, büyük yatırımları riske atıyoruz ki anlamak mümkün değil. 

Davraz’daki olayı İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir öyle güzel anlatıyor ki:

Antalyaspor’a büyük paralarla transfer olacak Eto’o ve Ronaldinho takımları Davraz Kayak Merkezinde kamp yaptığı için koşuya çıkarlar. Tabi arkalarından çoban köpeği.

Türkçe bilmedikleri için hareketlerle tepki verirler. Çoban arkadaş ise:”Ne diyo len bunlar. Bir şey olmaz len, bi şey yapmaz gabbecik. Goşun siz goşun.”

Düşünün şimdi köpek ısırsa ne olur? Ulusal basında manşet:”Ronaldinho’yu Davraz’da köpek ısırdı.” Gelin bundan sonra siz toparlayın.

Veya bu futbolcular bir daha koşuya çıkar mı? Bir daha Davraz’a gelir mi?