Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman’da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor.

Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden olan çiğ köfte acı sevenler için sadece bir yiyecek değil aynı zamanda tutkudur. Saymakla bitmeye faydalarının yanı sıra, yapımında kullanılan malzemeler düşünüldüğünde aynı zamanda alçak gönüllü bir yiyecek olduğunu da biliyoruz.

Geçmişi 4.000 yıl öncesine dayanan bu karşı koyulamaz lezzetin hikayesini, Türkiye’nin 65 iline yayılan ürünleri ile çiğköfte sektörünün en iddialı oyuncularından olan Ziyafet Çiğköfte’nin Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Akıncı’nın ağzından dinledik.

Çiğ Köfte’nin Tarihi Kral Nemrut’a Dayanıyor

Çiğ köftenin vatanı olan adıyaman’da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor;’’Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, HZ. İBRAHİM'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir. Halkına verdiği emir ile krallıktaki bütün ağaç ve odun parçalarını büyük bir meydanda toplatır. Evlerde yemek pişirmek için odun parçası kalmamıştır ve ateş yakılmasını yasaklamıştır. Hz. İbrahimi yakmak için meydana toplanan ağaç ve odun parçaları yakılacak tek ateştir.

Halk kralın emriyle günlerce tahta parçalarını meydanda toplamıştır. Dağda avlandığı için bu emirden habersiz olan bir avcı, avladığı geyiği evine getirerek eşinden pişirmesini ister. Eş kralın ateş yakma yasağını anlatır. Avcı da çaresiz emre itaat eder. Avcı geyiğin sağ arka butunu ayırır, ince ince taşla döverek ezer. Bulgur, biber ve tuz katarak, ezdiği et ile bunları iyice yoğurur. Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir.’’

Ham Maddesi Bulgur Olan Bir Yiyeceğin Sağlıksız Olma İhtimali Yok

Konu ile ilgili yorumlamalarda bulunmaya devam eden Veysi Akıncı, “Çiğ köfte son derece sağlıklı bir yiyecektir. Ham maddesi bulgur olan bir yiyeceğin sağlıksız olma gibi bir ihtimali yoktur. Çiğ köfte bulgurun tüm faydalarını içinde barındırır. Nitekim acının insan vücuduna faydası aşikar. Bizim ürünlerimizi doyurucu özelliği nedeniyle sporcular, Diyet programı uygulayanlar ve hatta çeşitli rahatsızlıkları bulunanlar da gönül rahatlığıyla tüketiyor.

Bunun yanında kırmızı biber insan vücuduna A ve C vitamini takviyesi yaparken, kolestrolü düşürücü etkisi de vardır. Acı tüketmenin kalp hastalıkları riskini aşağı seviyelere çektiği de hekimler tarafından sürekli vurgulanıyor” Bu kadar sağlıklı bir yiyecek olması nedeniyle yurt dışından çok fazla sayıda franchise ve master franchise talepleri almaktayız. Bu bağlamda başta Avrupa ve komşu ülkeler olmak üzere dünyanın değişik bölge ve ülkelerinde ki yatırımcılarla yapılan görüşmeler devam etmektedir. Hedefimiz Adıyaman’da doğan çiğ köfteyi Ziyafet farkıyla  tüm dünyaya yaymak ve bu muhteşem lezzetten dünyayı mahrum bırakmamak’’ sözlerini ifade etti.

KAYNAK:Haber7