Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, oruç nedeniyle akşama kadar süren açlık ve sıvı tüketiminin olmaması yüzünden ağızlarda oluşan kötü kokunun diş fırçalamasıyla giderilebileceğini bildirdi.

     Hüdayi Kartöz gazetecilere yaptığı açıklamada, kötü ağız kokusunun hem oruç tutan kişiyi hem de çevresini rahatsız ettiğini belirterek, ''Oruç nedeniyle tüm gün süren açlık ve sıvı tüketimi yokluğu nedeniyle ağızda oluşan kokuyu dişleri fırçalayarak giderebilirsiniz'' dedi.

     Fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu meydana geldiğini belirten Kartöz, ağız kokusunun büyük bir bölümünü dil ve diş iltihabının oluşturduğunu söyledi.
    

 Ağızdaki kokuyu gidermek için diş fırçalamayı öneren Kartöz, iftarda ve sahurda insanların mutlaka dişlerini fırçalamaları gerektiğini belirterek, gün içinde de dişlerin su yutulmadan fırçalanabileceğini savundu.
    
     -ISPARTA MÜFTÜSÜ ÖNCEL-
    
     Isparta Müftüsü İsmail Öncel de Haber32 muhabirine yaptığı açıklamada, diş fırçalamanın orucu bozmayacağını belirterek, ''Boğazınızdan su kaçırmadığınız takdirde dişleri fırçalamak orucu bozmaz'' dedi.

     Dişleri gıda almak için değil, kötü kokudan kurtulmak için fırçalandığına dikkati çeken Öncel, şunları kaydetti:

     ''Ramazan ayı sıcak ve uzun günlere denk geldi. İnsanlar 15 saat oruç tutuyor. Doğal olarak ağızlarda istenmeyen kokular meydana gelebiliyor. Çevremizdeki insanları rahatsız etmemek için gün içinde de dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

 Boğazınızdan su kaçırmadığınız takdirde dişleri fırçalamak orucu bozmaz. Siz macunu gıda olarak görmüyorsunuz, temizlik aracı olarak görüyorsunuz. Ayrıca su yutmadığınız takdirde de bir sorun yok.

 Ancak niyet etmeden öncede yani sahurda da mutlaka dişlerinizi fırçalayın ve insanları rahatsız edecek yiyeceklerden de uzak durmaya çalışın.''