Merck’in 5 mg.lık finasteride içeren ilacı Proscar, 5-alfa-redüktaz enzimini engelleyerek DHT üretimini yüzde 70 azaltmaktadır. Merck’in 1 mg.lık finaste­ride içeren ilacı Propecia ise DHT üretimini yüzde 60 azaltmaktadır. Merck’teki bilim adamları, testos­teronu saç foliküllerini öldüren DHT’ye dönüştüren 5-alfa-redüktazı engellemenin yeni yollarını ara­maktadırlar. Finasteride’den daha çabuk etki eden ve DHT üretimini güvenli bir şekilde yüzde 98'e kadar azaltan ilaçlar araştırma ve geliştirme aşa­masındadır.

Cyoctol
Rogaine’i (minoxidil) üreten ilaç firması olan Upjohn, testosteronun saç folikülleri üzerindekietkisini bloke eden yeni bir ilaç (cyoctol) üzerinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürmekte­dir. İlk çalışmalar, bir sene boyunca test edilen erkeklerin yüzde 92’sinde saç kaybında azalma ve tekrar saç uzaması olduğunu göstermektedir. Bu ilaç, başa sürülen bir losyon şeklindedir ve halen insanlar üzerinde denenme aşamasındadır.

Aromataz
Bilim adamları, DHT’nin saç folikülleri üzerindeki etkisini bloke eden ya da inaktif hale getiren bir enzim olan aromataz üzerinde çalışmaktadırlar.

Dercos (Aminexil)
Paris’teki L’oreal firması tarafından geliştirilen bu ilaç, kadınlarda görülen androjenetik kelliğin (er­kek tipi kelliğin kadınlarda görülen versiyonu) te­davisi için Fransa’da piyasaya sürülmüştür. Dercos, Fransa’da reçetesiz satılmaktadır; erkek tipi kelliği olan kadınlarda yaygın olarak saç kaybına yol açan bir durum olan saç foliküllerinin sertleşmesine karşı savaşarak etkili olur.

RU 58841
Androjen reseptörlerini bloke edici bir ilaç olan RU 58841, testosteron ve onun türevi olan DHT’nin saç folikülleri üzerindeki etkisini engeller. Gelişme aşamasındaki en umut verici ilaçlardan biridir, fakat şu anda firma politikaları ve rekabet entri-kalanyla boğuşmaktadır.

Nitroxide/ TEMPOL
Radyasyondan kaynaklanan kellik, kanser terapi­sinde ya da diğer hastalıklarda bu tedaviyi gören pek çok kişiyi etkilemektedir.

Ulusal Kanser Enstitüsü’nün Radyasyon Onko­lojisi Branşı, radyasyondan kaynaklanan kelliği önlemek amacıyla, bileşik nitroxide radikali olan TEMPOL’ün kafa derisine uygulanmasının etki­lerini araştırmaktadır. İlk çalışmalar ümit vericidir.

Klonlama
Bilim adamları insan saçını klcnlamaya çalışmak­tadırlar. Böylece belki yakın bir gelecekte, donör bölgelerinizde ne kadar “donör saç” olduğuna bakmaksızın, size gereken bütün saçı bulabileceksiniz. Bilim adamları, saçlarınızdan birini klonladıkların-da, kelleşen bölgelerinizi tamamen doldurmak için ne kadar saç gerekiyorsa hepsini yapabilecekler.
İngiltere’deki Durham Üniversitesi’nden Dr. Colin Jahoda, saç klonlamasmda dünyanın en önde gelen otoritesidir ve kolunda klonlanmış bir saç büyütmeyi şimdiden başarmıştır. Benzer araştırma­lar Seattle’daki Washington Üniversite’si’nde, Hol­landa’da ve Kore’de de sürdürülmektedir.

Dutasteride
Glaxo VVelcome tarafından geliştirilen ve çifte 5-alfa-redüktaz enzimi engelleyicisi olan bu ilaç, enzimin Tip I ve Tip II çeşitlerini engellemektedir (Propecia sadece Tip H’yi engeller). İlk testler Propecia’dan daha güçlü olabileceğini göstermek­tedir. FDA tarafından 2001 ‘de prostat tedavisi için, 2003'te ise saç kaybı tedavisi için onaylanması bek­lenmektedir.