Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de bugüne kadar PIP implantları kullanımıyla ilgili olumsuz herhangi bir vaka tespit edilmediğini, ülke genelinde 706 çift implantın kullanıldığını, implant takılan kişilerden çoğuna ulaşıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, PIP Poly Implant protezlerine ilişkin, İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan bilgi notu paylaşıldı.

Söz konusu implantların Türkiye ithalatçısı ile görüşüldüğü ve implantların ilgili sağlık kurum/kuruluş/kişilerine yapılan faturalandırma bilgilerinin kontrol edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İlk olarak 3 Mart 2008 tarihinde PIP implantlarının ithal edilmeye başlandığı, 30 Mart 2010 tarihine kadar satışının yapıldığı, toplam bin 257 çift (2514 adet) ürünün Türkiye'ye getirildiği ve ülke genelinde 706 çift (1412 adet) implantın kullanıldığı tespit edilmiştir.

Bakanlığımız tarafından bugüne kadar implant takılan kişilerden çoğuna ulaşılmıştır. Henüz ulaşılamayan kişilere de ulaşılmaya devam edilmektedir.

Ulaşılan kişilere, söz konusu implantlar ile kanser arasında bir bağlantı olduğuna dair bilimsel veri olmadığı ifade edilmektedir. Yapılan görüşmelerde ilgili kişilerden öncelikle implant kartında yer alan implant marka adını kontrol etmeleri, hekimlerine ve/veya operasyonu gerçekleştiren ilgili sağlık kurum/kuruluşuna başvurmaları, her 6 ayda bir göğüs ve aksiller lenf nodu alanını hedef alan ultrason taraması yaptırmaları istenmiştir. Ayrıca implantın yırtılması, parçalanması gibi olumsuz durumlarda derhal hekimlerini ve/veya operasyonun gerçekleştirildiği ilgili sağlık kurum/kuruluşları ile Bakanlığımız İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünü bilgilendirmeleri önerilmiştir.

Ülkemizde bugüne kadar PIP implantları kullanımıyla ilgili olumsuz herhangi bir vaka tespit edilmemiştir. Avrupa Birliği ülkeleri ile imalatçı ülke sağlık otoritelerinin araştırmaları Bakanlığımız Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanlığı tarafından takip edilmektedir.''