Arnavut kökenli bir tatlı olan Trileçe ülkemizde de son zamanlarda sık sık yapılmaya başlanmıştır. Arnavutluk’ta Güney Amerika dizilerinin çok izlendiğinden dolayı bu tatlının ülkede çok popüler olduğunu ve kısa zamanda dünya geneline yayılan bir popülariteye de ulaştığını söyleyebiliriz. Son zamanlarda Ülkemizde de Revaçta olan Trileçe tarifi son derece basittir. Buna göre sizlerde istediğiniz her son derece pratik olan bu tatlıyı evlerinizde rahatlıkla deneyebilirsiniz. Her ne kadar manda sütü malzemenin ana gereklerinden olsa da Tarifimizde inek sütünü kullanarak da aynı lezzete ulaşmayı hedefliyoruz.

            Keki İçin Malzemeler

5 adet yumurta

10 yemek kaşığı şeker

1 su bardağı sıvı yağ

10 yemek kaşığı un

5 yemek kaşığı irmik

1 paket vanilya

1 paket kabarma tozu

            Şerbet kısmı için

5 su bardağı soğuk süt

5 yemek kaşığı tozşeker

400 ml krema

2 yemek kaşığı süttozu

            Karameli için

 

5 yemek kaşığı tozşeker

1 yemek kaşığı margarin

1 paket krema

 

            Hazırlanışı: Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ilave edip rengi açılıncaya kadar mikser aracılığı ile çırpalım. Yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam etmemiz gerekecektir. İçine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup artık çırpmak yerine dikkatlice içindeki havanın kaçmasını önlemek adına yavaş yavaş karıştırma eylemini gerçekleştiriyoruz. Tamamen harmanlandığında dikdörtgen fırın tepsisi içerisine hazırlamış olduğunuz hamurunuzu dökebilirsiniz. 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Pişirme işlemi sırasında sizlerde boş durmadan hemen şerbet ve karamelli sos tarifine geçiş yapabilirsiniz.    

            Tüm şerbet malzemelerinizi bir kâseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın ve dolaba kaldırın. Karamelli sos içinde şekeri yapışmaz tavaya koyup karamel oluncaya kadar orta ateşte hiç karıştırmadan renk almasını ve hafiften pembeleşmesini sağlayabilirsiniz. Renk karamele dönüp henüz şeker yanmamışken, ateşi kapatın ve tereyağı ile kremayı hızlıca kavurmuş olduğumuz şekerin içerisine ekliyoruz. Kek ılıkken dilimleyip keke kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökmeli ve ardından da karamel sosunu kek üzerine dâhil etmelisiniz. Tatlınız hazırdır Afiyet olsun.