Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Erkan, kış ayının soğuk günlerinden sonra havalarında ısınmaya başlamasıyla birçok kişide  halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği, stres gibi ortak şikayetlerin gözlendiğini söyledi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Erkan, bahar aylarında nasıl bir beslenme programı uygulanması gerektiğini anlattı. 

Her öğünde mevsim sebzeleri salata yada yemek tüketilmesi gerektiğini söyleyen Berna Erkan ara öğünlerde ise   yine mevsim meyveleri  tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Havanın ısınması ile vücut yüzey ısısının artmasıyla sıvı tüketimine ihtiyaç olacağını söyleyen Erkan, günde en az bir buçuk lt su içilmesi gerektiğini kaydetti.  Alkol ve kafeinli  içeceklerden  mümkün olduğu kadar  uzak durulması gerektiğinin altını çizen Erkan,  yerine  rahatlayıcı ve  bağışıklık sistemini güçlendirici  bitki  çaylarından destek alınması gerektiğini vurguladı.

Bahar aylarında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Erkan sözlerine şöyle devam etti: “Öğün sayımızı artırmak, sindirim sistemimizin zorlanmaması için çok önemlidir. Öğün araları 2.5-3 saat arayla olmalı, uzun süre aç kalınmamalı ve birden yemeğe yüklenilmemeli. Günlük sıvı tüketiminin artırılması, baharda değişen hormonal ve çevresel etkilerin vücudumuzda yaratacağı ödemi (şişkinliği) azaltacağından oldukça önemlidir. Günde 10-14 bardak arası su tüketmeliyiz. Aşırı tuz tüketimi; vücutta su birikimi arttırarak yorgunluk hissini artırabileceğinden, fazla tuz tüketiminden kaçınmalıyız. Hafif yürüyüş ve sporlar hormonal dengeyi arttıracağı, metabolizmamızın hızlanmasında ve ödemin atılmasında faydalı olacağı için mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Ağır karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler (hamur işleri, şerbetli tatlılar, fazla miktarda pilav, makarna, ekmek, kızartma, kavurma vb.) tüketimi uyku ve yorgunluk halini artıracağından ölçülü tüketilmelidir. Bunların yerine kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar, haşlama, fırın ve ızgara tarzı yiyecekler tercih edilmelidir.

Bahar aylarında hangi vitaminlerin önemi artar konusuna da değinen Erkan; “Baharda artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri yönünden zengin gıdaları mutlaka tüketmeliyiz. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi. Antioksidan vitaminler vücudumuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu arttır. C vitamini, E vitamini, A vitamini, selenyum ve çinko, güçlü antioksidan özelliğine sahip vitaminlerdir. C vitamininden zengin besinler; maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kiviyi sayabiliriz. A vitamininden zengin besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka. E vitamininden zengin besinler: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un. Selenyumdan zengin besinler: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan – sarımsak, mantar ve turp.  Çinkodan zengin besinler: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar” şeklinde konuştu.

Bahar aylarındaki beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de; besinleri mevsiminde, taze ve hormonsuz olarak yemektir diyen Erkan, “ Meyvelerin gelişimi ve üremeleri için çok düşük dozlarda kullanılan hormon içeren ilaçlar insan sağlığını fazla etkilemiyor. Ancak meyve ve sebzelerin hızlı ve fazla büyümesi ve verimini arttırmak için yüksek dozlarda ve bilinçsizce kullanılan hormon ilaçları sağlığımızı riske sokabiliyor. O yüzden alışverişlerimizde mevsimine göre çıkan besinleri tercih etmeliyiz ve bunları taze olarak pişirip tüketmeliyiz” diyerek sözünün noktaladı.