Kış aylarına girdiğimiz bu dönemde aslında çok fazla kişi kilolarına dikkat etmez ya da diyet programlarından biraz uzaklaşılır. Çünkü kışın yapılabilecek aksiyonu bol şeyler yoktur. Ancak unutmamanız gerekir ki önümüz yaz ve yaz kısa zaman sonra tekrar geri gelecek. Yani şimdiden kendinizi bırakıyor olmanız sizin birkaç ay sonrasında yeniden sıkı bir diyete başlamanıza neden olacaktır. Oysaki bu dönemde de yediklerinize ve içtiklerinize dikkat ederseniz birkaç ay sonrasında kendinizi de kasmadan yaza süper bir şekilde fit bir vücutla gireceğiniz ortadadır. Ben bu yazımı okuyan bey yada bayanlara şimdiden kendilerine daha fazla dikkat etmelerini ve konu yemek olduğunda hiçbir şekilde ipin ucunu bırakmamalarını öneriyorum. Tabi belli dönemlerde kendinizi ve vücudunuzu ödüllendirebilirsiniz ancak buradaki ödüllendirebilirsiniz kelimesi her gün istediğiniz şeyi yiyebilirsiniz anlamında değil. Örneğin Canan Karatay hoca bu konuda insanları sürekli olarak uyarıyor ve kendinizi kış aylarında bırakmamanız için önerilerde ve tariflerde bulunuyor. Canan Karatay demişken aslında Canan Karatay Diyetinden de bahsetmeden geçmenin doğru olmayacağı görüşündeyim.

Bu diyete dikkat ederseniz aslında sizin doğru bildiğiniz ancak gerçekte doğru olmayan bir çok diyet programını da görebilirsiniz. Yanlışın neresinden dönerseniz dönün sizin için kar olacaktır. Yani sabahları dinç bir şekilde kalkıp gün içerisinde de istediği hareketi yapmak istemeyen yoktur diye düşünüyorum. Yani sabah ne kadar dinç kalkarsanız günün tamamı da aynen bu şekilde geçecektir. Yani diyet yapmak demek aynı zamanda aç kalmak demek değildir. Diyet sayesinde vücudunuzu da bir düzene sokabilirsiniz. Canan Karatay diyetinde omega oldukça önemli bir konudur yani günde en az 2-3 gr omega tüketmeniz gerekiyor. Canan Karatay hocanın diyet kitabını alanlar aslında ne demek istediğimizi de çok iyi anlayacaklardır. Bu kitaplar tamamen bilgisel verilere dayanılarak edinilmiş bilgileri bünyesinde barındırmaktadır bu nedenle de sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirmenin sizin elinizde olduğunu söyleyebiliriz.

Karatay diyetine göre önemli olan konu sık sık yemek yememektir. Yani insülün direncini ele alacak olursak enerji harcamadan ve yediklerinizi sindirmeden bu direnci kırmanız mümkün değildir. Karatay hocaya göre az yemek yemek doğru değildir ancak 3 öğün yemeli ve öğünlerden tok olarak kalkmanız gerekir. Her diyet programında olduğu gibi sabah kahvaltısı işin en önemli yanıdır. Kuvvetli bir sabah kahvaltısı yaptığınız da zaten acıkmanız da mümkün olmayacaktır. Yumurta insan vücuduna en faydalı yiyeceklerin başında gelir bu nedenle günde özellikle de sabah kahvaltılarında 2 adet yumurta yemeniz önerilir.  Bir diğer yiyeceğiniz ise beyaz peynirdir ancak bunun da ayarını kaçırmamanız gerekir sabah 10-15 tane zeytini geçmeyecek şekilde yemelisiniz ekmek yerine de ceviz tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Bunun nedenine gelecek olursak ekmek insülin direncinizi artıracaktır. İnsülünün özelliği ise vücudunuzda yağları depolayan hormon olmasıdır. Yani az ve de sık yediğiniz de sürekli olarak buradaki depoya besin göndermiş olacaksınız. Şu şekilde düşünebilirsiniz yemek yediğiniz zaman insülin değeriniz yükselir ancak 2 saat sonrasında normale dönecektir. Bundan sonra da açlık durumu ortaya çıkmaya başlar.

Haftalık karatay diyeti listesi için ise bu bağlantıya göz atabilirsiniz.