Türk Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Başkanı Dr. İsmail Arıkan, ''Eğer evlerimizi günde en az 15 dakika havalandırmazsak akciğer kanserine neden olan radon gazını solumuş oluruz'' dedi.

Arıkan, TBMM Çevre Sorunlarının Araştırılarak Sürdürülebilir Çevre Politikası İçin Alınması Gereken Önlenmelerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna, radyoaktivite konusunda bilgi verdi.

TAEK Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Dr. İsmail Arıkan, bina yapı malzemelerinde radon gazı bulunduğunu, bu gazın zamanla açığa çıktığını söyledi.

Radon gazının sağlığa zararına dikkati çeken Arıkan, ''Eğer evlerimizi günde en az 15 dakika havalandırmazsak akciğer kanserine neden olan radon gazını solumuş oluruz. Sigara, radon gazının yanında hiç kalıyor'' dedi.

Özellikle evi bodrum katında veya alt katlarda olanların günde en az 15 dakika evlerini havalandırmaları gerektiğini söyleyen Arıkan, şöyle devam etti:

''Beton yapı malzemelerinde bulunan radyoaktif maddeler zamanla bozulup, radon gazının oluşmasına neden oluyor. Özellikle bodrum katında veya kapalı yerde oturanlar, bu gaza maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar.

Akciğer kanserine yol açan bu gazı solumamak için mutlaka kapalı alanlar havalandırılmalıdır. Eğer havalandırma yapılmazsa içeride oluşan radon gazını solumuş oluruz ve bu da akciğer kanserine neden olur. Bunun için beton yerine ahşap evler tercih edilmeli. En sağlıklısı ağaç... O da kozmik radyasyon yayıyor.''

Binaların ısı ve ses yalıtımı için dış cephe kaplaması ile pencere ve kapıların PVC'den yaptırıldığına dikkati çeken Arıkan, ''PVC kaplama veya çerçeve, radon gazının dışarı sızmasını önler. İçeride biriken gazın solunması da sağlık yönünden iyi olmaz. Bunun için pencere ve kapı çerçevelerinde ahşap tercih edilmelidir'' dedi.

-ELEKTRİKLİ ALETLERDEKİ RADYASYON-

Dr. Arıkan, cep telefonlarının yaydığı iddia edilen radyasyona ilişkin bir soru üzerine, ''Cep telefonuna gitmeye gerek yok. Elektrikli tıraş makinesi, saç kurutma makinesinin kullanımı, beyne yakınlığından daha riskli. Çünkü bu elektrikli aletlerin kullanım alanı beyne çok yakın yerler. Sık kullanımları halinde vücudun elektrik dengesini bozabilir. Yine de iyonlaştırıcı radyasyon üzerinde çalışılmalı. Cep telefonu konusu Türkiye'de boşluk kalan bir alandır. Bunun üzerinde çalışılmalıdır'' diye konuştu.

Radyasyonun en küçük dozunun dahi etkisinin bulunduğunu belirten Arıkan, ''Güneşten gelen bir radyasyon dalga, DNA veya vücudun suyu ile etkileşime girer, serbest molekül oluşturabilir'' dedi.

Arıkan, tüm gıdalarda olduğunu gibi kuruyemişlerde de doğal radyoaktivite bulunduğunu bildirerek, ''Özellikle kabak çekirdeğinde yüksek olmak üzere tüm kuru yemişlerde radyoaktivite vardır. Bunlar, doğal radyoaktivitelerdir. Dünya radyoaktivite sınırlarının altındadır'' diye konuştu.

-''MUTFAKLARDA GRANİT KULLANILMAMALI''-

Türk Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Başkanlığı Fizik Mühendisi Doç. Dr. Şeref Turhan, dünya genelindeki radyasyon kaynaklarının yüzde 85'inin doğal, yüzde 15'inin ise yapay olduğunu bildirdi.

Doğal radyasyonun; gama ışınları, kozmik, vücut içi ışınlanma ve radondan oluştuğunu belirten Turhan, tüm gıdalar ve yapı malzemelerinde de bulunan radyasyonun, dünya ortalaması sınırının altında olduğunu kaydetti.

Granitteki yoğun radyasyona dikkati çeken Turhan, ''Mermer varken mutfaklarda bile granit kullanılıyor. Mermerdeki radyasyon, granite göre yok denecek kadar az. Granit, dış yapılarda kullanılıyor ancak, son zamanlarda evlerin içinde de kullanılmaya başlanmış. Çin'den ithal edilen granitte de Türkiye'de üretilen granitte de radyasyon var. Granit döşeme, ıslak zeminli yerler ile mutfaklarda tercih edilmemelidir'' diye konuştu.

Turhan, Komisyon Başkanı Nuri Uslu'nun ''Mutfaklarda, granit kullanmak sakıncalı mı?'' sorusu üzerine, ''Sakıncalı... Şöyle ki; mermer gibi bir malzeme varken neden granit kullanılsın?'' karşılığını verdi.

Turhan, mutfakta kullanılan granitin yayacağı radyasyonun insan sağlığına etkisinin tespitinin çok zor olduğunu belirterek, ev gibi kapalı alanlarda daha az radyasyon içeren yapı malzemelerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkati çekti.