Fizik tedavi ve rehabilitasyon bireylerin her hangi bir hastalıktan ötürü nörolojik ya da ortopedik sebeplere bağlı olarak hareket kabiliyetinin tamamını ya da bir kısmını yitirmesi sonucunda, iyileşme için uygulanan tedavi yolunu oluşturmaktadır.
Fizik tedavi hem ortopedik sorunlarda hem de nörolojik sorunlarda kullanılmaktadır. Ortopedik sorunlar da ortopedik rehabilitasyon uygulanırken, nörolojik sorunlarda nörolojik rehabilitasyon uygulanmaktadır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyonun amacı hastanın hareket işlevini geliştirmek ya da hastanın hareket işlevinin yeniden kazandırılmasını sağlamaktadır.
Nörolojik Rehabilitasyon Nedir?
Sinir sisteminde oluşan hastalıklar, alınan travmalar, dejenerasyon, tümör ve dolaşım problemlerinden kaynaklı olarak oluşan hastalıklar nörolojik kaynaklı olan hastalıklardır. Bu tarz nörolojik rahatsızlıkların sinirleri harap etmesinden kaynaklı olarak da hasta hareket kaybı ya da hareketlerinde kısıtlama söz konusu olur.
Bu tarz hastalıklar için de nörolojik rehabilitasyon uygulanmaktadır. Nörolojik rehabilitasyon uygulaması yapılarak sinirlerin işlevinin yeniden kazandırılması sağlanmaktadır.
Ortopedik Rehabilitasyon Nedir?
Ortopedik rehabilitasyon ise beyne ya da sinirlere alınan travmalar için değil, kemik ve kaslara alınan darbeler için uygulanan tedavi yoluna denilmektedir.
Kemik ve kaslara alınan darbeler sonucunda bölgede ağrı, sızı ve sancı oluşabilir. Bunun yanı sıra hareket kaybı da meydana gelebilir. Ya da ellerde titreme, his kaybı gibi durumlarda oluşabilir. Tüm bunların tedavisi için ortopedik rehabilitasyon uygulanmakta ve ortopedik rehabilitasyon ile hastanın hareket kabiliyetini yeniden kazanması sağlanmaktadır.
Ortopedik rehabilitasyonun amacı hasar alan kas ve kemiğin tedavi edilmesidir. Nörolojik rehabilitasyonun amacı ise hasar alan sinirlerin tedavi edilmesidir. Çünkü birinde his kaybı ya da hareket kaybı sinirlerden kaynaklı olurken, birinde de his kaybı, hareket kaybı kas ve kemiklere alınan darbelerden kaynaklı oluşmaktadır.