Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki ilaç alım protokolü yenileme görüşmelerinde henüz bir uzlaşma sağlanamadığı bildirildi.

TEB Merkez Heyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasında 2009'da imzalanan ''İlaç Alım Protokolü''nün 1 Şubat 2012'de son bulacağı belirtilerek, 3 Ocak 2012 tarihinden bu yana SGK ile protokol yenileme görüşmeleri yapıldığı kaydedildi.

Protokol görüşmelerinde, özellikle ilaç firmalarının SGK'ya yapmaları gereken iskontoyu yapmamaları dolayısıyla eczacının zarara uğratılması, kamu kurum iskonto artışları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelen zararların bugüne kadar ödenmemiş olmaması ve hasta muayene katılım ücretlerinin eczaneden tahsil edilmesi sorunlarının öncelikli konular olduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Görüşmelerin halen devam etmesine karşın protokolün imzalanmasına henüz çok uzak bir noktada olduğumuzu açıkça ifade etmemiz gerekmektedir. Bu nedenle o tarihe kadar sözleşme imzalanamadığı takdirde 1 Şubat tarihinden itibaren ne yazık ki vatandaşlarımızı yeni bir ilaç sıkıntısı beklemektedir.''

Eczacıların, SGK ile ilaç firmaları arasında çözülmesi gereken bir sorun nedeniyle tarafı olmadıkları bir meselede meydana gelen zararı taşımak zorunda bırakıldığı öne sürülen açıklamada, ''10 Kasım tarihli İlaç Fiyat Kararnamesi'nde ilaç firmalarının ortaya çıkan zararı karşılayacakları öngörülmesine rağmen ilaç firmaları, mevzuata aykırı biçimde yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. TEB olarak, söz konusu zararların tazmini konusunda protokolle farklı bir model ve kalıcı bir yol izlenmesi konusunda ısrarcıyız'' denildi.

Açıklamada, ayrıca muayene katılım payı ücretlerinin tahsilinin eczacıların üzerinden alınması konusuna da bir an evvel çözüm bulunması gerektiği ifade edilerek, bu durumun eczacılarla hastayı karşı karşıya getirdiği kaydedildi.