Yaygın bir deneyime göre ısırgan otu azılı bir üne sahiptir. Dokunulduğunda can yakıcı, ağrılı ve kaşıntılı bir his verir. Fakat ısırgan otu bir yarar deposudur. Isırgan otu, tüm dünyada yetişir. Bitkinin yaprakları üzerinde küçük batan tüyleri vardır ve bitkinin yaprakları çıplak derisi ile temas ettiğinde tahrişe neden olan bir kimyasal madde içerir.
Genelde kurutularak kullanılan ısırgan otu eşsiz faydalar ile insanlığa katkı sunmaktadır. Bitki, çeşitli cilt sorunlarının tedavisi için iyi çalışan bazı büyük özelliklere sahiptir.

1. Cildi Genç Tutar:
Antioksidan özellikleri nedeniyle, cilt üzerinde değişik etkili kullanımları vardır. Bunun antioksidan özelliği, cildin erken yaşlanmasına yol açan vücutta serbest radikalleri kontrol etmeye yardımcı olur.

2. Cilt Sağlıklı Yapar:
Bitki aynı zamanda cildi güçlendirmek ve sağlıklı görünmesini sağlamaya yardımcı olur. Silis bakımından zengin olan bitki bakterisidal, uyarıcı, anti-inflamatuar ve hafif bir deodorant özelliliği ile kullanılır.  Isırgan otu, güzellik ürünleri için etkili bir maddedir.

3. Saç Dökülmesi Sorunu:
Isırgan yağ asitleri, A vitamini ve C vitamini ile gür ve sağlıklı saçların oluşmasına yardımcı olur. Bu da saç dökülmesinin tedavisinde yararlı olduğu kanıtlamaktadır. Isırgan yağı da ısırgan otu kadar saçların güçlendirilmesine yardımcı olur. Hem saç hem de kafa derisi üzerine uygulanabilir.

4. Yıpranmış Saçlar ve Kepek:
Kepek ve diğer saç derisi sorunları ile mücadele için yardımcı olur. Isırgan ekstrelerinden yapılan yağ kullanımı saçları daha güçlü ve hacimli hale getirir. Isırgan otu kökünden yapılan ekstrakt ise şampuanlarda kullanılan bir bileşendir.

5. Sağlıklı Sindirime Yardımcı Olur:
Isırgan otu, mide salgısını uyararak mide ağrısını azaltır. Pankreas ve karaciğer sindirim sisteminin de düzgün işleyişini teşvik eder.

6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:
Bağışıklık sistemi ısırgan otu kullanımı ile güçlendirilebilir. Özellikle erkeklerde metabolizma ve hormon düzeylerini düzenler. Ayrıca, bir anti-enflamatuar bileşeni olarak hareket ederek vücuttaki ödem ile mücadelede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Isırgan otu çayı tüketimi astım, kaşıntı, hapşırma ve saman nezlesi gibi alerjik koşulların iyileştirmesine yardımcı olur. Ayrıca, alerji tedavisi için evde yapılacak ilaçlardan biri olarak kabul edilir.

7. Enflamasyon:
 Urtification olarak adlandırılan, süreç etkin bir artrit, siyatik, el ve ayak nöriti tedavisi taze ısırgan otu kullanımını içerir. Taze çekilmiş olan ısırgan, etkilenen bölgelerde hafifçe dokundurma ile uygulanır.  Isırgan ile sıcak banyo yapan gut hastalığından muzdarip hastaların eklemleri elimine edilebilir. Ürik asit eklemlerde ağrı giderilmesinde yardımcı olan diüretik etki sağlar.

8.Kadınlar İçin
Isırgan otu, özellikle kadınlarla ilgili birçok koşullar için faydalıdır. Yorgunluk ve anemi ile mücadelede demir bakımından zengindir. Kadınların hormon düzeyleri dengede tutmasına yardımcı olur. Tırnakların doğru ve sağlıklı büyümesi için gerekli olan diğer mineraller içerir.
Başka herhangi bir doğal madde gibi, ısırgan otu kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. Hamile kadınlar, bu otu kullanmaktan kaçınmalıdır. Eğer, herhangi bir yan etkisinden korkulursa faydalarizararları.com aracılığı ile bu etkiler öğrenilebilir. Beklenmeyen bir etki görülürse doktora başvurmanız gerekebilir.