Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, tasarı hazırlanırken ilgili tüm kuruluşlarla masaya oturulduğu, konuyla ilgilenen çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin görüşüne başvurulduğu bildirildi.

Tasarının şiddet gören kadın ve aile bireylerinin korunmasına ilişkin önemli yenilikler içerdiği vurgulanan açıklamada, bunlardan bazıları şöyle sıralandı:

-Töre veya başka maksatlarla kadınlara yönelik cinayetlerin önlenmesine yönelik etkili tedbirler getirilmektedir.

-Kanunla, ilk kez Türkiye'nin onayladığı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin gerekleri yerine getirilmektedir.

-Etkin kurumsal yapılar ve tedbirler oluşturarak, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına katkı sağlanmaktadır.

-Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmeler esas alınmaktadır.

-İnsan onuru değerine ve sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir uygulama yapılmasının önü açılmaktadır.

-Çocuk, kadın ve diğer aile bireylerine yönelik şiddetin ağırlığına ve niteliğine göre gerekli, uygun ve orantılı tedbirler getirilmektedir.

-Son anayasa değişikliğiyle kabul edilen kadınlara ilişkin 'pozitif ayrımcılık' düzenlemesi hayata geçirilmektedir.

-Şiddet mağdurlarına ve çocuklarına, 'maddi yardım ve ücretsiz sağlık yardımı' yapılacaktır.

-Şiddet mağdurlarına 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren 'Şiddet İzleme Merkezleri' kurulmaktadır.

-Ayrıca, koruyucu tedbir kararlarına aykırı davranan, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişi 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacağına dair düzenleme öngörülmüştür.

-Şiddetin önlenmesi için alınacak tedbirlerin izlenmesi ve uygulanması için 'teknik araçların' kullanılması öngörülmektedir.



-''Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde delil ve belge aranmayacak''-



-Tasarı kapsamında korunan bireylerle ilgili olarak acil durumlarda mülki amir tarafından, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise ilgili kolluk amirlerince koruyucu tedbir kararlarının alınabilmesine imkan sağlanmıştır.

Korunan bireylerle ilgili olarak mülki amir tarafından, kendisi ve beraberindeki çocuklara barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, hayati tehlikesinin bulunması halinde geçici koruma altına alınması, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bu tedbirlerin ilgili kolluk amirlerince de verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu kanun kapsamında alınacak tedbir kararları, talep veya başvuru üzerine delil veya belge aranmaksızın, hakim tarafından derhal verilecektir. Bununla birlikte, zorunlu hallerde duruşma yapılabilmesi öngörülmüştür.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amirlerce ve kolluk tarafından tedbir kararları verilirken de delil ve belge aranmayacağı taslak ile düzenlenen bir diğer önemli husustur.

-Şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan bireylerle ilgili olarak hakim tarafından verilecek önleyici tedbir kararlarına örnek olarak da şunlar sıralandı:

Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması, korunan bireylere yaklaşmaması, bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi, silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi, korunan bireylerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisindeyken korunan bireylere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dahil, muayene ve tedavisinin sağlanması.



-''İşlemlerden hiçbir masraf alınmayacak''-



-Sosyal güvencesi olmayan şiddet mağdurları ile şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin rehabilitasyon ve tedavi hizmetlerinden yararlanmasına karar verilenlerin sağlık giderleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanacak.

-Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolara toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların çalışma yaşamına katılımı, şiddetle mücadele mekanizmaları gibi konularda yayın yükümlülüğü öngörülmektedir.

-Bu kanun kapsamındaki başvuruların ve verilen kararların icra ve infazı için yapılan işlemlerden harç ve posta giderleri de dahil hiçbir masraf alınmayacağı hükme bağlanmıştır.