Soğuk havanın etkisiyle kış aylarında kalp krizi geçirme riskinin 3 kat arttığı bildirildi.

Uzmanlar, soğuk havanın kalp sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, özellikle kalp hastalarında ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Refiker Ege, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının hızla düşmesiyle birlikte özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Kalp-damar hastalarının soğuk havanın kalbi olumsuz etkileyebileceği konusunda bilgi sahibi olması gerektiğini ifade eden Ege, soğuk havada kalbin mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompaladığını ve kalbin bunu yapabilmesi için daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Ege, rüzgarın vücut yüzeyi üzerindeki sıcak hava tabakasını kolaylıkla bozabildiğinden yağmur ve kara göre daha tehlikeli olduğunu vurgulayarak, ''Diğer yandan soğuk hava, damar büzüşmesini tetikleyerek damar içi basınç artışına neden olur ve kalbin kan akımını bozar. Ayrıca yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerde ek problemler doğurabilir'' diye konuştu.

Soğuk havanın, damar içerisindeki kanın akışkanlığını da etkileyip kanın pıhtılaşmasına neden olarak kalp damarlarına olan kan akımını da bozduğunu ifade eden Ege, ''Soğuk hava ile artan üst solunum yolu enfeksiyonları da solunum problemlerine neden olarak kalbin yükünü ve kalp krizi riskini artırmaktadır. Yapılan çalışmalara göre, kış mevsiminde kalp krizi geçirme riski diğer aylara göre 3 kat daha fazladır'' dedi. Ege, bu nedenle özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda kalp hastalarının mümkün olduğunca dışarı çıkmaması, gereklilik halinde ise kendisini soğuk havadan koruyacak şekilde giyinmeye özen göstermesi konusunda uyardı.

''Soğuk hava kan basıncında artmaya neden olduğundan, özellikle tansiyonu 140/90 mmHg üzerinde olan hastalarda hava sıcaklığının eksi 4 derece ve altında olmasının kalp krizi riskini ikiye katlamaktadır'' diyen Ege, yapılan çalışmalarda gün içerisindeki hava sıcaklığında 5 dereceden fazla olan düşüşlerde de riskin arttığının tespit edildiğine dikkati çekti.