ABD'de yapılan bir araştırma, kolesterol düşürücü ilaçlar olarak bilinen statinlerin, orta ve daha ileri yaştaki kadınlarda diyabet riskinin artmasıyla ilgisi olabileceğini ortaya koydu.

"Annals of Internal Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmada, bu ihtimale rağmen statinlerin risk içindeki kişilere sağladığı faydaların bu ilaçları hala değerli kıldığı vurgulandı.

Binlerce kadınla yapılan araştırmada, 6-7 yıl süren çalışmanın başında herhangi türden statin kullanan kadınların yaklaşık yüzde 50'sinin hiç statin kullanmayan kadınlara oranla şeker hastası olma ihtimalinin daha yüksek olduğu saptandı.

Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesinden Yunşeng Ma, menopoz sonrasında statin tedavisi gören kadınlarda şeker hastalığı riskinin arttığını belirtti.

Araştırmacılar, Kadın Sağlığı Girişimi'nin 50,60 ve 70'li yaşlarındaki şeker hastası olmayan binlerce kadının verilerini kullandı.

1990'ların ortasında başlayan araştırma kapmasında kadınlara statin kullanıp kullanmadığı ve diyabetle bağlantılı olabilecek kilo ve yaptığı etkinlikler gibi unsurlarla ilgili sorular sorulduğu, katılımcıların ortalama olarak 6-7 yıl takip edildiği kaydedildi.

Kolesterol ilaçları kullanan kadınların 10 bin 200'ünün, yani katılımcıların yüzde 48'inin şeker hastası olduğu bildirildi.

Daha önce yapılan araştırmalarda erkeklerde bu oranın yüzde 10 ila 12 olduğunun ortaya çıktığı hatırlatıldı.