Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre; aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olanlar, vatansızlar ve sığınmacılar, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alanlarla bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödediği katılım payları, talepleri halinde geri ödenecek.

Herhangi bir kurumdan gelir ve aylık alanlarla bakmakla yükümlü oldukları kişilerin dışında kalanlar için daha önce eczanelerin ödediği 3 lira, bundan böyle eczaneler tarafından bu kişilerden tahsil edilecek. ''Yeşil alan muayenesi'' sonucunda oluşan katılım payı da eczanelerce kişilerden tahsil edilecek. Muayene sonrasında reçeteyle eczanelere gidilmemesi durumunda, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumları ile özel sağlık kurumlarındaki muayenelerde 3 lira indirim yapılacak.

''Yeşil alan muayenesi'' adı altında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç acil servislerde verilen sağlık hizmetleri, bedeli SGK tarafından karşılanmayan ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayeneleri, Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme yapılmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimi muayeneleri ile tebliğ kapsamındaki sağlık kurumları tarafından sunulan sağlık hizmetlerinde bu katılım payı alınmayacak.

SGK ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları; tebliğdeki sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden SGK tarafından belirlenen oranı geçmemek şartıyla SGK'ya fatura edilebilen tutarlar esas alınarak, kişilerden ilave ücret alabilecek.

''Yeşil alan muayenesi'' adı altında SGK'ya fatura edilebilen sağlık hizmetleri dışındaki acil sağlık hizmetleri için ilave ücret alınmayacak.

Sözleşmeli sağlık kurumları, asgari banyo, televizyon ve telefon bulunan; 2 yataklı odalarda sundukları otelcilik hizmetleri için ''Standart yatak tarifesi'' işlem bedelinin bir buçuk, tek yataklı odalarda ise üç katını geçmemek üzere ilave ücret alabilecek. Günübirlik tedavi kapsamındaki işlemler sırasında verilen otelcilik hizmeti için ise ''Gündüz yatak tarifesi'' işlem bedelinin 3 katına kadar ilave ücret talep edilebilecek.

Sözleşmeli sağlık kuruluşları, robotik cerrahi, prostata lazer tedavisi veya plazmakinetik tedavisi, suda doğum, epidural anesteziyle doğum, penil protez implantasyonu, diş protez işlemleri, kataraktta fakoemülsifikasyon ve multifokal İOL uygulaması, robotik rehabilitasyon, kapsül endoskopi olarak sınırlanan istisnai sağlık hizmetleri için de belli oranlarda ek ücret tahsil edebilecek.

Laparoskopik, perkütan, endoskopik, endosonografik, mikrocerrahi, robotik cerrahi gibi yöntemlerle yapılan işlemlerin ücreti SGK tarafından karşılanacak. Ancak ayrı kodu bulunan işlemler, kendi puanı esas alınarak SGK'ca karşılanacak. Bazı işlemlerin robotik cerrahiyle yapılması durumunda, işlem puanına yüzde 50 eklenerek, kuruma fatura edilecek.

Evde sağlık hizmetleri bedelleri, hizmet başına ödeme yöntemi esas alınarak faturalandırılacak. Hastaya kullanılan her türlü tıbbi malzeme sağlık hizmeti sunucusu tarafından temin edilecek. Tıbbi malzeme ile sağlık hizmeti sunucusu tarafından temin edilen ilaçların bedelleri, ayrıca faturalandırılabilecek.

Hiperbarik oksijen tedavisi bedelinin kurumca karşılanması için gerekli şartların tanımlandığı tebliğde, radyo cerrahi yöntemleriyle tedavi bedellerinin, fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerinin ödenmesi için gereken kriterler de sıralanıyor.