Şekerli ve gazlı içeceklerin zararları ortaya çıktıkça soda yemeklerin yanında en masum seçenek gibi görünüyor ancak uzmanlar sodanın yemeyi tetiklediğini söylüyor.
 

Sağlıksız olduğu için uzak durmamız gereken içeceklerin listesi gitgide büyürken yemeklerin yanında sade soda içmek en iyi seçenek gibi görünüyor. Ancak yeni bir araştırma bu sağlıklı içecek tercihinin gizli tehlikeleri olduğunu gösteriyor.

Araştırma karbonatlı içecekteki karbondioksitin daha fazla yemeyi tetiklediğini ortaya çıkardı. Bilim insanları bir içecekteki gazı içmenin anahtar bir açlık hormonunu tetiklediğini buldu.Deneyde kullanılan farelere şekerli içecekler ve gazlı içecekler verildi. Şekerli içecek verilen farelerin kilo almadığı gözlemlenirken sıfır kalorililer de dahil olmak üzere gazlı içecekler verilenlerin kilo aldığı görüldü.

Bir yıl boyunca karbonlu içecekler verilen farelerin hayati organlarında yağ depolandığı anlaşıldı. Bu da krobik obezite belirtisi. Yapılan testler ise bu farelerde açlık hormonu girelinin oldukça yüksek olduğunu gösterdi.

Benzer bir test 20 sağlıklı insan üzerinde de yapıldı. Kahvaltıda soda içen gönüllülerde girelinin su içenlere göre altı kat daha fazla olduğu görüldü.

KAYNAK:Haber7