Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüz, bacak ve iki kolun nakledildiği iki hastayla ameliyat öncesi yapılan röportajlar, hastane yönetimi tarafından gazetecilere dağıtıldı.

Akdeniz Üniversitesi tarafından dağıtılan görüntülerde toplam 11 saat 45 dakika süren iki ameliyatın öncesinde, organların uçakla gelişi, hastaneye götürülüşleri, hastalarla yapılan röportajlar ve ameliyatların hazırlık aşamaları bulunuyor.

Türkiye'nin ilk yüz naklinin yapıldığı Uğur Acar, ''40 günlük çocukken çıkan bir yangın nedeniyle bu hale geldiğini'' belirterek, İstanbul ve Antalya'da tedavi gördüğünü anlattı. Acar, ''Birisinin ricasıyla yüz nakline karar verdim. Gerekli kişilerle görüştüm. Yüz nakline karar verdim. Ömer hocayla görüştüm. Küçük çocukların benden korkması, bir işyerine gittiğimde yüzümün böyle olduğundan dolayı iş vermediklerini bildiğim için yüz nakline karar verdim'' dedi.

Kaya'dan alınan iki kol ve sağ bacağın nakledildiği Atilla Kavdır da 11 yaşında kuş kovalarken inşaattan elektrik teline demir çubuk uzattığını ve bu sırada elektrik çarptığını anlattı. 3 arkadaştan sadece kendisinin yaralandığı olayda 2 kolu ve bir bacağını kaybettiğini ifade eden Kavdır, ''O zaman çocuktum, alıştım'' dedi.

Evlendiğini ve 2 çocuk sahibi olduğunu belirten Kavdır, geçen yıl televizyonlarda bir kişiye çift kol nakli yapıldığı gördüğünü belirterek, nakil olmaya karar verdiğini söyledi.

Ameliyat öncesi biraz stresli ve heyecanlı olduğunu anlatan Kavdır, ''İnşallah mutlu geçer ve mutlu olurum. Çocuklarım bu şekilde alıştığından dolayı, sürpriz bir şekilde karşılarına çıkmak istiyorum. Çocuklarımın ellerini tutup gezeceğim'' dedi.

Kavdır, çocuklarını yanına alarak kendi kullandığı otomobile gezmek istediğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Koordinasyon Birimi Sorumlusu Nilgün Keçecioğlu da hasta seçiminin objektif kurallara göre Prof. Dr. Ömer Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından yapıldığını söyledi.

Kol ve bacak naklinde tıbbi kriterlere en uygun kişinin Atilla Kavdır olduğunu dile getiren Keçecioğlu, ''1,5 yıl önceki ilk kol naklinden sonra kol nakli bekleme listemiz oluştu. Bekleme listesindeki hastalar içinde en uygun kan grubu, yaş ve bekleme süresi en uygun olan hasta Atilla beydi'' dedi.

Bu arada ameliyatlara toplam 25 kişiden oluşan iki ayrı ekibin katıldığı bildirildi.