Avrupa Kanser Ligleri Danışmanı, kaçakçılık uzmanı Luk Joossens, tütün mamullerine uygulanan vergilerin düştükçe, sigara kaçakçılığının, bilinenin aksine arttığını belirterek, ''Hükümetler, sigara kaçakçılığını engelleyebilirse, tüm dünyada sigara tüketiminin, yüzdü 2 oranında düşmesi bekleniyor'' dedi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesinin (SSUK) Taksim'deki Point Otel'de düzenlediği basın toplantısında, dünyaca ünlü kaçakçılık uzmanı ve Avrupa Kanser Ligleri Danışmanı Luk Joossens, dünya sigara pazarının yüzde 11,6'sının yasa dışı olduğunu belirterek, kaçağın neden olduğu yıllık vergi gelir kaybının 40,5 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Dünya Bankası raporlarına göre, sigara kaçakçılığından sigara şirketlerinin yarar gördüğünü belirten Joossens, sigara tüketiminin azaltılması için önemli önlemler olan tek tip düz paket uygulamasının ve sigara vergilerinin arttırılmasının kaçakçılıkla ilgisinin olmadığını söyledi.

Joossens, şöyle devam etti:

''Tütün mamullerine uygulanan vergiler düştükçe, sigara kaçakçılığı, bilinenin aksine artıyor. Hükümetler, sigara kaçakçılığını engelleyebilirse, tüm dünyada sigara tüketiminin, yüzde 2 oranında düşmesi bekleniyor. Ülkelerin çoğunda, yasa dışı sigaralar, yasal, vergisi tam ödenmiş sigaralara göre çok daha ucuzdur. Ucuz, yasa dışı sigaralar tütün tüketimini ve tütüne bağlı ölümleri arttırır, vergi kaçırma yoluyla devletin parasını elinden alır. Dünya yasa dışı ticareti ortadan kalksa, devletler her yıl en az 40,5 milyar dolar ek vergi geliri kazanır ve 2030'dan itibaren her yıl 160 binden fazla insanın hayatı kurtarılmış olur. Ancak her yıl on milyarlarca sigaranın ortadan yok olarak karlı sigara, kara borsasının içine düşmesinde de sigara endüstrisinin kontrolü söz konusu.''

SSUK yetkilisi ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, kaçakçılık konusunda bir konuda büyük bir yanlış bilginin dolaştığını dile getirerek, vergilerin daha yüksek ve sigaraların daha pahalı olduğu ülkelerde, sigara kaçakçılığının artmasının doğru orantılı olmadığını vurguladı. ''Sigara vergilerinin artırılması, bir tütün kontrol önlemidir ve sigara tüketiminin yavaşlatılmasında büyük rol oynar'' diyen Bilir, yasa dışı ticaretin belirleyicisinin, kaçakçılığın kolaylık derecesi ve maliyeti, organize suç ağlarının mevcudiyeti ve gelişkinlik düzeyi, enformel dağıtım ağlarının mevcudiyeti, tütün endüstrisi katılımının boyutu ve ülkedeki genel yolsuzluk düzeyi olduğunu kaydetti.

SSUK'nin araştırmalarından derlenen bilgilere göre, dünyada sigaraların yüzde 11,6'sı kaçak olarak satılıyor. Ortalama sigara fiyatının 1,1 dolar olduğu düşük gelirli ülkelerde, kaçakçılık oranı yüzde 16,8, ortalama sigara fiyatının 4,9 dolar olduğu yüksek gelirli ülkelerde kaçakçılık oranı yüzde 9,8 düzeyinde. Kaçağın neden olduğu yıllık vergi gelir kaybı ise 40,5 milyar dolar.