Kişi obez olup olmadığını anlamak için kilo ve boy ölçülerinin değerinin karesine bölünmesi ile VKİ değerini bulur. Boy ve kilo endeksinin hesaplanması aslında vücut kitle indeksinin bulunmasını sağlamaktadır.

Vücut kitle indeksi nedir?

VKİ diğer ismi ile vücut kitle endeksi kişinin olması gereken ideal kilosunun değerini belirlemektedir. Beden kitle endeksi hesaplama kişinin bulunduğu kategoriyi göstermektedir. Sözü geçen kategoriler arasında obezite, kilolu, zayıf ve olması gereken ideal kilo vardır. Bu kategorilerin seviyesi bulunmaktadır. Vücut kitle indeksi ölçülen kişinin sonuçlarına göre bulunduğu kategori ortaya çıkar. Kişinin obezlik durumu ;30 oranının üzeri obez, 40 oranın üzeri morbid obez ve 50 oranının üzeri süper obez olarak ifade edilmektedir. Detaylı bir şekilde vücut kitle indeksi hesaplandığı zaman kişinin boy, yaş, cinsiyet gibi etkenleri devreye girer. Bu etkenler sayesinde bireyin kilosunun yağ yüzdesi ve bel çevresinin normal oranları öğrenilmektedir. Beden kitle endeksi hesaplama sonucunda kişinin obez, morbid obez, zayıf, kilolu ve ideal kiloda olup olmadığı bilgisine ulaşılmaktadır.

Vücut kitle indeksi değerleri

https://kadinloji.com/ sitesinden vücut kitle endeksi hesaplanırken boy kilo endeksi dışında dikkate alınması gerekenler şunlardır:

  • İnsan vücudunda biriken yağlar bedende zararlı hormonların üretilmesine yol açmaktadır. Bel bölgesinde meydana gelen yağlanmalar hastalıklara neden olur. Bel bölgesi değerini bilmek kişinin obezite oranını göstermektedir.
  • Yetişkin erkeklerdeki yağ seviyesi %12 ila %18 ve yetişkin kadınların yağ seviyesi ise %20 ila %28 aralığında olduğu tahmin edilmektedir.
  • Erkeklerdeki yağ seviyesinin %25, kadınlardaki yağ oranının %30 seviyesinin üstünde olması obeziteyle ifade edilmektedir.

Boy kilo endeksi hesaplama

Vücuttaki yağ oranını gösteren değere vücut kitle indeksi denilmekteydi. Kişide ulaşılan değer normalin üzerinde olduğu zaman bireyin yağ seviyesinin çok fazla olduğu anlaşılabilir. İdeal kilo oranında olmayan kişilerin vücutları çeşitli hastalıklara açık halde bulunmaktadır. Normal değerlerin altında veya üstünde olmak insan sağlığı için riskli bir durumdur. Bu sebeplerden dolayı insanların ideal kiloya sahip olması ve bunun için gerekli olan yolları izlemeleri çok önemlidir.

Vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır?

Vücut kitle indeksi hesaplanırken boy ve kilo seviyesi kullanılmaktadır. Vücut kitle indeksi oranı kişinin boy ölçüsüne göre ideal kilosunun ne kadar olması gerektiğini açıklamaktadır. İdeal kilo hesaplama işlemi sonucunda yetişkin kişilerin vücut kitle indeksinin 18.5 ila 24.9 olması normaldir. Vücut kitle indeksi sonucu 25 seviyesinden yüksekse kişi kilolu, 30 seviyesinden yüksekse obezdir. Kilolu olan kişileri çeşitli hastalıklara yakalanma olasılıkları her geçen gün artar. Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi seviyesinin aşağılarda olması sağlıksızdır. Kişinin beden kitle endeksi 18.5 oranından az ise birey zayıftır. Çok kilolu veya çok zayıf olmak sağlıksız olduğu için vücut kitle indeksini ölçtürmek ve çıkan sonuçlar kapsamında hareket etmek tavsiye edilmektedir. İdeal kiloya kavuşmak için yapmanız gereken diyet ve yöntemler hakkında bilgi almak için kadinloji.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Güncel makalelerin bulunduğu bu siteden sağlıklı yaşamın tüm sırlarını öğrenebilirsiniz.