10 Kasım 1963 yılında doğan Tanju Çolak santrafor mevkiinde görev yapan milli futbolcularımızdandır. Tanju Çolak Süper Lig'de 240 golle en çok gol atan 2. futbolcudur. 10 yaşında futbola başlayan Tanju Çolak ilerleyen yıllarda Samsunspor’a transfer oldu. Efsane futbolculardan Tanju Çolak 2'si 1.Lig olmak üzere 5 kez üst üstte toplamda da 7 kez gol kralı olmuştur. Tanju Çolak Samsunspor’da sürdürdüğü futbol kariyerinde 2 defa 1. Lig, 2 defa da süper lig’de olmak üzere toplam 4 defa gol krallığı yaşadı. Samsunspor takımında büyük başarılar gösteren Tanju Çolak 1987-88 sezonunda Galatasaray Spor Kulübü'ne transfer oldu.
Transfer olduğu ilk sezonda Galatasaray formasıyla 39 gol atarak kariyerinde 5. Defa Süper Lig üçüncü defa gol krallığına ulaşırken hem Metin Oktay'a ait bir sezonda en çok gol atma rekorunu kırdı hem de Avrupa liglerinde o yıl en çok gol atan futbolcu unvanını aldı. Galatasaray’ın 1988-1989 sezonunda şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı final kadrosunda yer alan Tanju Çolak attığı gollerle takımı sırtlayan oyuncu oldu. Tanju Çolak 1990-91 sezonunda dördüncü gol krallığına ulaşmasıyla kariyerinin zirvesine ulaştı.

Bu başarılardan sonra Tanju Çolak 1991-92 sezonunda olaylı bir şekilde Fenerbahçe'ye transfer oldu. Başarılarına Fenerbahçe formasıyla da devam eden Tanju Çolak 53 maçta 50 gol attı ve 1992-1993 sezonunda beşinci ve son kez gol kralı oldu. Ünlü iş adamı Cem Uzan’ın İstanbulspor'u satın almasının ardından astronomik bir yıllık maaşla 1.Ligde mücadele eden İstanbulspor'a transfer oldu. 29 Temmuz 1998 tarihinde Fenerbahçe ve Bursaspor arasında oynanan maçla Jübilesini yaparak sahalara veda etti.  55 kez milli takım forması giyen Tanju Çolak bunun 31’inde Türkiye A Millî takım formasını giymiş ve bu maçlarda 12 gol atmıştır. Tanju Çolak futbol hayatını noktaladıktan sonra teknik direktörlüğe başlamış önce Siirtspor sonra Göztepe'de teknik direktörlüğüne geldiği bilinmektedir. Tanju Çolak Türk futbolunun efsaneleri arasına adını yazdırmıştır.