Türkiye, 2010 Dünya Kupası elemele grubunda 9'uncu maçında yarın Belçika'ya konuk olacak. Play-off şansını sürdürmesi için yarın Belçika'yı, Çarşamba günü de Bursa'da Ermenistan'ı yenmek zorunda olan Milli Takım, Bosna Hersek'in de kalan iki maçında puan kaybetmesini bekleyecek. Yarın Bosna Hersek'in Estonya deplasmanındaki sınavı TSİ 19:00'da başlayacak. Bizim Belçika maçımız ise 21:45'te. Dillerde "Bosna Hersek kazanırsa, Belçika maçımızın prestij dışında anlamı yok" söylemi var. Yanlış! Belçika ve Ermenistan maçlarından alacağımız puanlar bizim Euro-2012 kurasında ikinci torbada kalıp kalamayacağımızı belirleyecek.

FARKLI KAZANMAK DA ÖNEMLİ

Türkiye, 28 Eylül 2009 tarihi itibarıyla UEFA Milli Takımlar Sıralaması'nda 16'ncı basamakta. Euro-2012 elemeleri 9 grupta oynanacak. Grupların altısı 6'şar, üçü 5'er takımdan oluşacak. Türkiye, Kasım'daki playoff maçlarının ardından yapılacak sıralamada 18'inci basamağın altına düşmezse, 7 Şubat 2010'da Varşova'da gerçekleşecek kura çekiminde ikinci torbada yer alacak. Ancak üç sıra gerilememiz halinde üçüncü torbaya düşeceğiz ve iki üst düzey takım ile eşleşeceğiz. Euro-2012'ye 9 grubun birincisi ve en iyi ikinci doğrudan gidecek; sekiz ikinci play-off oynayacak. Kazananlarla ev sahipleri Polonya ve Ukrayna dışındaki 14 finalist tamamlanmış olacak. Yeni hesaplama yönteminde 10 maçlı 2010 Dünya Kupası eleme grubunda iki farklı galibiyetin toplam puana katkısı 1.640 dolayında. Çok farklı galibiyetler her gol de değerli olduğu için puana biraz daha fazla katkı yapıyor. Türkiye, Belçika'ya kaybedip Ermenistan'a iki farklı yenerse yaklaşık iki puan daha alacak ve 2012 sıralamasındaki yeri 31.500 civarında bir puanla belirlenecek.

BOSNA HERSEK BİLE GEÇEBİLİR

Altımızdaki ülkelerden Slovakya, büyük ihtimalle Dünya Kupası Elemeleri'nde grup lideri olacak. Kalan iki maçını alırsa 2012 için bizi geçer. Romanya'nın play-off şansı yok. Daha sonraki İsrail ve İrlanda Cumhuriyeti büyük olasılıkla play-off oynayacak. 25.790 puanla 26'ncı sıradaki Bosna Hersek'in de grubumuzdan play-off'a gitme şansı bulunuyor. Play-off maçlarının 6 bin bonus puanı var. Bunu maç başına 10 bin puan ile birlikte düşününce iki play-off maçının galibiyet, beraberlik hariç UEFA puanına 1.07 puan doğrudan katkısı olacak. Dolayısıyla play-off'a kalması ve play-off'ta iyi sonuçlar alması durumunda, Bosna Hersek'in bile Türkiye'yi geçme şansı bulunuyor. Bu nedenle "korkulu rüya görmektense" iddiamız kalmasa bile Belçika ve Ermenistan maçlarını kazanmalıyız ki; 2012 kurasına ikinci torbadan girme şansını kaçırmayalım.