Eski adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi, son yıllardaki adıyla da Süper Lig'de geride kalan 53 sezonda şampiyonlukları 5 ayrı takım paylaştı.

1959'da başlayan ligde şimdiye dek Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor dışında, 53 sezonda şampiyonluk sevincini yaşayan takım çıkmadı.

Lig tarihinde Fenerbahçe 18, Galatasaray 17, Beşiktaş 11, Trabzonspor 6, son şampiyon Bursaspor da 1 kez mutlu sona ulaştı.

1959 yılında ilk kez düzenlenen Türkiye 1. Futbol Ligi'nde ilk şampiyonluğu Fenerbahçe kazandı.

İki ayrı grupta birinciliği elde eden ezeli rakipler Fenerbahçe ile Galatasaray, o zamanki statü gereği final maçlarında karşı karşıya geldi. İlk maçta rakibine 1-0 yenilen sarı-lacivertliler, rövanş maçını 4-0 kazanarak, 54 yaşına girmeye hazırlanan ligde ilk şampiyonluğu kazanan takım oldu.

Lig tarihinde son şampiyonluğu ise 2010-2011 sezonunda, özellikle sezonun ikinci yarısındaki muhteşem performansıyla yine Fenerbahçe elde etti.

Süper Lig'de 2009-2010 sezonunda şampiyon olan Bursaspor, Türk futbol tarihinde ''Dört Büyükler'' dışında bu başarıya ulaşan 5. takım unvanını aldı.

Ertuğrul Sağlam yönetiminde tarih yazan yeşil-beyazlı ekip, aynı zamanda Trabzonspor'un dışında şampiyonluğu İstanbul dışına taşıyan ikinci ekip oldu.

Beşiktaş Kulübü'nün, 1959'da başlayan ligden önceki 2 şampiyonluğunun, Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu kararıyla lig şampiyonluğuna eklenmesiyle siyah-beyazlıların şampiyonluk sayısı 13 olarak tescillendi.