BALIK MÜZESİNDEN, BALIK VE KEREVİT ÜRETİMİNE,

TIBBİ SÜLÜKLERDEN OVA KURBAĞASINA…VE ORADAN

 KAFES BALIKÇILIĞINA UZANAN SU ÜRÜNLERİNİN YILDIZI

 

                                  EĞİRDİR

 

                                                    Zeki TARHAN – ANKARA

                                                                         -------------------------------------

 

                             Neresinden başlasak,bilemiyorum ama,herhalde BALIK MÜZESİ. “Yok küçülmüş de,yok şuraya yada buraya bağlanmış da…” Siz bakmayın bu tür söylemlere ve de spekülasyonlara. Manüple edilmiş haberleri de,siz siz olun ciddiye falan almayın.

                            Hani,Eğirdir’e bir çıkartma yapmıştım. Hem MARİM’e,hem de Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü EĞİRDİR BİRİMİ’ne. Eğirdir’in her iki kurumu da, T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde,yeniden yapılanmış bir pozisyonla, çok önemli görevler ifa ediyorlar…

                                                                      ***

                          Bu yazı dizimizden önce, MARİM’i anlattık…Bataklıktan Meyve Fidanlığına ve oradan da bugünlere nasıl geldiğini,nasıl harikalar yarattığını siz değerli okuyucularımızla paylaştık. Şimdi aynı şekilde,Su Ürünlerimizin araştırılması,üretilmesi ve bu alandaki eğitim çalışmalarını içeren yazı dizimizle,sizlere ışık tutmaya çalışacağız…

                        Gelişigüzel değil de,bir sistematik dahilinde ele alalım dedik ve BALIK MÜZESİ’nden başlayalım istedik…Hemen belirtelim ki; Ordu Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet BALIK ve Sütçü İmam Üniversitesinde görev yapan Prof.Dr.Ahmet ALP gibi master ve doktorasını EĞİRDİR Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünde yapmış bilim insanlarını, Eğirdir’in yetiştirdiğini bilmemiz bile,Bu Enstitümüz için bir övünç kaynağıdır.

                                                                      ***

                        İç sulardaki kayıtlı Teknelerin %70’inin avcılık yaptığı Göllerin araştırma yetkisinin EĞİRDİR’e ait olduğunu,yada ülkemizin en büyük doğal tatlı su Göllerinin,EĞİRDİR’in sorumluluk alanında olduğunu düşünerek,Eğirdir’de faaliyet gösteren bu kurumumuzla ne kadar övünsek az.

                      Akdeniz-Ege ve İç Anadolu Bölgesindeki 34 il,bir Bölge Enstitüsü olan Eğirdir’in sorumluluğunda.Balık stokları ve Yönetimi,Balık Yetiştiriciliği ve Hastalıkları,Balıkçılık Teknolojisi,Limnoloji-Balıkçılık Biyolojisi,Balıkçılık Ekolojisi ile Su Kirliliği gibi ana konularda faaliyet gösteren Enstitünün Eğirdir Birimi’ni, Su Ürünleri ihraçatçısı HOBANOĞLU ile birlikte gezdik…Bu gezi ve ziyaretimizde; Birim Koordinatörü Şakir ÇINAR,bizlere bir Brifing lütfettiler.Çok yararlı bir Brifingdi bu. Sayın ÇINAR,stajını HOBANOĞLU’nun yanında yaptığını söylüyordu.

                                                                   ***

                      …Evet,Balık Müzesi,Balık ve Kerevit üretimi ile ilgili çalışmalar,Alternatif türler bağlamında Tıbbi Sülükler ile Ova Kurbağası,Göletlerin ekonomiye kazandırılması yönündeki Kafes Balıkçılığı çalışmaları, İç Sulardaki Balık Stoklarının izlenmesi çalışmaları ile sorumluluk alanındaki 30.000 ton su ürünlerinin sürdürülebilirliği çalışmalarını siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız…

 

                                                                 YARIN : BALIK MÜZESİ