ABD Vermont genel kurulunda, 21 yaşın altındaki kişilerin cep telefonu kullanmalarını hatta sahip olmalarını yasaklayan bir tasarı sunuldu. İhlal edenlerin ise 1000 dolara kadar para cezası veya 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Önerilen yasa tasarısının meclisten geçmesi beklenmese de, akıllı telefon kullanımının zararları sık sık gündemi meşgul etmeye başlamış durumda.

Yasa tasarısı, gençlerin siber zorbalığa uğramaları ve günlük hayatta dikkat dağınıklığı yaşamalarına önem vurguluyor. Birçok gencin sosyal medyada uğradığı hakaretler, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor ve ruh sağlığının bozulmasına sebep oluyor. Tasarı en fazla konsantrasyon bozukluğuna dikkat çekiyor. Dikkat dağınıklığı yaşayan gençler, günlük hayattaki işlerine yoğunluk veremiyor ve iletişim bozukluğu yaşıyor. Tasarı doğru konulara parmak basmış olsa da, akıllı telefon kullanımını yasaklamak bir çözüm olarak nitelendirilmiyor.

Yasayı öneren Demokratik Devlet Senatörü John Rodgers, oylamanın yapılacağını ancak meclisten geçeceğine dair inanıcının olmadığını söyledi. 2018 ’de devlet Rodgers ’ın karşı koyduğu, 21 yaşın altındaki herkesin bir avcı kursunu geçemedikçe ateşli silah satın almasını yasaklayan yasa çıkardı.

Bu yasayı hedef alan Rodgers ’ın akıllı telefon tasarısından bir kesit paylaşıldı. Tasarıda, “Genel Kurulun 21 yaşın altındaki kişilerin ateşli silah kullanmasına ve sigara veya alkol tüketebilecek kadar olgun olmadığı sonucuna varmış olduğu gibi, 21 yaşın altındaki kişilerin güvenli bir şekilde akıllı telefon kullanması için yeterli kişisel olgunluğa sahip olmadığını da kabul etmesi gerekir.” ifadelerine yer veriliyor.

Siz akıllı telefon kullanımının gençler üzerindeki etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur